Ok, så den femtielfte frågan på detta ämne!

Kan man ha flera lager golvbjälkar?

Förutsättningar:
klassisk 6-delad plan i hus från 1903.
tegel i bottenvåning, övervåning under takstolarna (valmat, brutet tak). Träbjälklag mellan botten- och övervåning.

Takstolar går på tvärs mot husets ländriktning. Helt normalt. Det finns en vägg som ligger under taknocken som skulle kunna vara hjärtväggen och avlasta golvbjälkarna, enligt standard.

MEN. När vi öppnar upp ett hål i golvet på ovanvåningen ligger där fina golvbjälkar 800cc men åt fel håll! De ligger i husets längdriktning, på tvärs mot takstolarna.

Min fråga; vad i hela friden håller ihop huset? Är golvbjälkarna bara spikade/laxade mot andra golvbjälkar, som ligger åt rätt håll? För det finns inte plats för ytterliggare ett lager golvbjälkar under dessa. Kan golvbjälkarna som håller ihop huset ligga OVANPÅ dessa? så att det blir en avväxling?

Vad betyder detta för vilka väggar som är bärande på bottenvåningen? Jag hade velat att hjärtväggen var den som gick parallellt med taknocken. Om lasterna växlats om så blir det ju istället de väggar som är på tvärs mot taknocken som bär... hmmm!

Så, gissningstävling, vad kan tänkas vara en gammalsvensk lösning på detta, tas dragkrafterna upp av golvbjälkar som ligger jäms med eller ovanför detta golvbjälklag?

Och vad kan vara anledningen till att man gjort såhär i troligen hela huset, detta rum är långt bort från skorsten och trapp...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.