Vi bor i ett enplanshus från slutet av 60-talet och skulle vilja lägga på en övervåning. Där vi bor får vi bygga 1½-planshus, så igentligen är det bara taket som skall lyftas (70 cm får man höja huset liv också, så det kanske blir aktuellt..).

Nu är vi fundersamma på om det går. Måste sockeln ha en viss bredd och räcker tjockleken på väggarna?

Någon som vet vilka regler som gäller? Vill ju inte att det ska bli plockepinn av hela huset:)
 
Redigerat:
De finns tre olika firmor i Åtvidaberg som höjer hus.Jag kör åt Åtvidabergs hus och takvåningar Ab och Åtvidabergs hus.

Ring å kolla me dom ta in offerter och be om att få se hur de hade gjort på ritning. Jag tycker att de e lite dyra men hör med en lokal snickre och gå igenom ritningarna kolla om han klarar av de... De e simpelt att höja ett hus.
 
Smart idé, tackar! Har kikat lite på färdig lösning, men nu lutar det mer åt att låta någon snickra på plats. Bor på Gotland, så det blir lite väl dyr transport med prefab gissar jag...

Brukar det vara problem med bärighet i väggar och sockel? Någon som vet hur man kollar?
 
Vi har tittat på möjlighetet att bygga ut uppåt. Men det verkar hemskt dyrt om man vill köpa ett färdigt taklyft. Gubben spånar på att höja väggarna 1,20. Tips på ställen man kan köpa färdiga väggblock. Nya takstolar med förhöjt väggliv skulle kosta ca 30 000. Man kan ju undra varför det kostar mellan 500`till miljonen att köpa färdigt? Vad är det som kostar??
 
de e en smart ide...de har ganska stor marginal säkert...men åtvidabergs hus o tak stressar aldrig om de e dåligt väder å de kan kosta en del att vänta någon dag me montering me snickare ,kran osv.
 
Skaffa hyffasde ritnningar på det ni vill göra och ta dit en konstruktör så får han/hon titta på om grund och väggar tål den extra belastningen. Det är nog den enskilt svåraste biten. Det är en ganska liten kost i sammanhanget att förstärka upp grund och väggar. Att dimensionera det som ska byggas på är enklare, klarar du det inte själv kan antagligen snickaren göra det (men han kommer nog inte vilja lämna garanti på just det...). Vill du vara helt på det torra låter du konstruktören göra även det.

När det gäller regler så KAN det vara så att Byggnadsnämden vill se att någon som kan har räknat på konstruktions men det skiljer sig nog enormt från fall till fall och mellan Byggnadsnämder
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.