E
Skrivet av: Bertil

Markägare vid strandskyddade områden

Du som fastighetsägare får inte förfoga över din mark utanför ianspråktagen tomtmark (kring bostadshus) mer än vilken allmänhet som helst.

Du får samla kvistar, plocka bär, svamp och blommor men inte mer. Du får inte avlägsna buskar och träd över huvudtaget på strandskyddad mark.

Staten har tagit över hela förfoganderätten med stöd av strandskyddslagstiftningens regler om allemansrätten och biologiskt skydd av strandområdet. Du äger men har i praktiken i stort sett förlorat din förfoganderätt över din egen mark. Men att betala skatt för marken det går alldeles utmärkt tydligen.

Det står ingenting om ägarens synpunkter på hur marken ska skötas och användas bör följas Kan inte strandskyddslagen betala skatten för markägare istället när de ändå inte får göra något av deras egen mark?
 
E
Skrivet av: Bertil

Äganderätten har verkligen sats ur spel

Är att du som fastighetsägare inte får förfoga över din mark utanför ianspråktagen tomtmark (kring bostadshus) mer än vilken allmänhet som helst.

Du får samla kvistar, plocka bär, svamp och blommor men inte mer. Du får inte avlägsna buskar och träd, inte ta bort död ved.

Eftersom det är en lantbruksfastighet får lantbruk inkl. skogsbruk bedrivas men det är också reglerat om än av andra myndigheter än kommunen.

Staten har tagit över förfoganderätten med stöd av strandskyddslagstiftningens regler om allemansrätt och biologiskt skydd av strandområdet. Du äger men har i praktiken i stort sett förlorat din förfoganderätt.

Du har behörighet men har förlorat dina befogenheter, liksom alla andra ägare till mark i strandskyddsområde.

Sverige har en olustig tradition av att samhället vet bäst och att medborgarna ska omyndigförklaras..
Ett exempel är tvångssteriliseringarna under förra delen av nittonhundratalet.

Ska vi ha enväldiga kommunekologer och Länsstyrelser som bestämmer utifrån icke deklarerade riktlinjer annat än att de biologiska förutsättningarna för växt och djurliv inte får ändras?
Det står ingenstans att ägarens synpunkter på hur marken ska skötas bör verkligen beaktas.
 
E
Skrivet av: B.J.

Landsbygdsutvecklingen förhindras av Länsstyrelsen

Den växande kritiken för den nya strandskyddslagen som kom 2009. Medförde att nuvarande miljöministern Lena Ek (C) i vintras gav.

Naturvårdsverket och Boverket i uppdrag att se över strandskyddet till juni 2013 inte heller blev någon ny förenkling av strandskyddet som det var tänkt.
De rapporter som nu har kommit in visar på betydande problem.

Bara 15 procent av de dispenser kommunerna gett från strandskyddet har enligt de båda verken varit välgrundade. Nästan hälften av kommunerna har inte någon egeninitierad tillsyn över strandskyddet överhuvudtaget.

Tre fjärdedelar (75 %) av länsstyrelserna uppger att antalet olagliga dispenser från kommuner är lika högt som tidigare. Alltså översynen över den nya strandskyddslagen blev ingen förenkling i landsbygden som det var tänkt.

Regeringen måste ta bort länsstyrelsens överprövningsrätt så att kommunerna själva för bestämma över landsbygdsutvecklingen i strandnära lägen (L.I.S).
 
E
Skrivet av: Gäst

Tur att myndigheterna sätter stopp för så här viktiga saker...nästa steg antar jag blir att stoppa bebyggelse vid diken....kanske vid skogar också.....
 
E
Skrivet av: billy_baver

Strandskydd vid öppna vattendrag är inget nytt, men reglerna har inte tillämpats lika i alla län.

Och för att göra det extra roligt har vissa län blivit sammanslagna. Därför finns det länsstyrelser som tillämpar samma miljöbalk olika i olika delar av samma län! Exempelvis i Västra Götaland saknar bäckarna strandskydd i gamla Älvsborgs län, medan skyddet tillämpas fullt ut i angränsande Skaraborg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.