Hej, håller på att försöka linhämta så mycket kunskap som möjligt för att eventuellt bygga hus.

Önskar era tips på vad man bör tänka på vid beställning av markarbete och hur kontraktet bäst utformas för att undvika att priset skenar iväg och överraskningar uppstår. Hur bör jag avtala?
 
Claes Sörmland
Svårt eftersom det så ofta dyker upp elände i marken när man börjar schakta (berg och silt t ex) vilket kan göra att priset drar iväg. Företagen vill ju inte ta den risken så den hamnar på dig.

Men gå inte på det äldsta knepet i boken, att företaget offererar ett minimiarbete som knappt skulle vara genomfört ens om markförhållandena var ideala och sen lägger till en not på sidan fyra om "Tillkommande grus packat och klart för XXX kr per ton". Den där lilla meningen tillsammans med en för snål grundoffert avseende mängden grus som krävs kan få det att dra iväg många sköna hundratusentals kronor. Vi har trådar här.

Sen fundera på vad du vill beställa egentligen:

1. Grundens markarbete, ett rätt begränsat jobb.
2. Grundens dräneringsledningar med sandfång och stenkista? Ledningar för takavvattning kanske ett eget sandfång och egen stenkista. Eller den billigare varianten, att det delas med dräneringsledningarna. Hur stor ska den enda eller de två stenkistorna vara? Var ska de ligga och finns verkligen jorddjupet där?
3. Underarbete för grunden. Här kan det dra iväg! Hur långt ned ligger fast mark, det behöver krossfyllas och vibbras hela vägen upp till grundens dräneringslager. Eller ska huset pålas så att plattan står på pålar?
4. Hur långt utanför grunden vill du ha makadam eller kross? Räcker 1 m eller tänker du dig ett större område som är torrt och fast och går att jobba på? Det ska då ingå i offerten från början för här kan det dra iväg. Samma sak med bygginfart, vill du ha en sån anlagd? Hur bra ska den vara, några lass kross/makadam eller ska infarten vara mer permanent när väl huset är byggt?
5. Vad göra av schaktmassorna? Ska de för dyra pengar transporteras bort eller ingår att de ska användas för att utöka arbetet med att grovplanera tomten med dem. Är det vettiga massor för det? Kan det ens göras om det behöver grävas djupare för att nå fast mark? Vill du ha tomten färdigschaktat när markarbetet är färdigt eller vill du ta in en firma senare för detta?
 
Redigerat:
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.