Hej första gången här.
Vi i en liten ombyggd sommarstuga på en tomt som är 1018 kvm vi skulle vilja bygga ut eller bygga nytt men vi har iuinsett att det jela kostar väldigt mkt mer än vad vi tänkt oss. om vi bygger till vårt charmiga lilla torp, en till våning sk. taklyft så skulle det med totaletreprenad gå loss på ca 700. 000 och då måsste vi fortsätta renovera undervåning och omdränera huset inom en snar framtid. Så vi har funderat på att bygga nytt detta verkar bli en kostnad på ca 1,5 milj. Så nu har vi funderingar om det skulle gå att avstycka tomten och med pengarna bygga ett nytt hus. Någon dsom gjort så?
Vi har då tänkt att vi säljer tomten till någon husfima så att man vet vad för hus som blir och att det kan bygga vårt hus förts och så kan vi flytta in och sedan riva torpet.

Vad finns för regler vid avstyckning?
 
Hej,

Vi startade också med en liten charmig somamrstuga som vi byggde ut plus lade på en ny självbärande våning på. 700 000 - ja det beror på inklusive vad - och hur stort, vårt stoppade inte riktigt där, men ett nytt hus i vårt fall och med den standarden skulle ksota det dubbla. plus man får räkna med dubbel bosättning med.

Avstyckning - ring kommunen! De vet!

Fast att ett nytt hus stoppar på 1,5 mille ja det beror på förståss ( det kommer att tillkomma en del misstänker jag)men det är billigare att göra det förstnämnda och vissa saker är enklare såsom bygglov när det är en ombyggnad istället för ett nybygge etc och det är enklare regler oftast hos kommunen med. Och renovera nedervåning liksom hastar inte på - vi är där just nu ;-) vi har ju bott där unde rombyggnadstiden men visst dte frestar på det gr det!

 
1000 kvm blir inte så mycket att stycka men lantmäteriet kanske säger ja...kolla detta först. 500 kvm tomter är lite för små....
 
Att klyva en villatomt brukar inte vara så svårt. Bara de båda tomthalvorna funkar som självständiga fastigheter. De ska ha bland annat medge ordnad tillfart och vara byggbara.

Byggbarheten beror i första hand på vilka planbestämmelser som gäller för området. Finns detaljplan ser ni direkt ifall områdets maximala hus får plats inom de nya tomtgränserna. Om icke kommer lantmäteriet att visa tumme ner.

Ett vanligt problem med små tomter i glesbygd är avloppet. En infiltrationsbädd tar en hel del plats, som INTE får bebyggas. En gemensam anläggning spar yta.
 
Jag har skickat en förfrågan till lantmäteriet så vi får se vad de säger. Tomten ligger i ett detaljplanerat området vårat befintliga hus har kommunalt vatten och avlopp så det blir inga problem, vår nuvarande uppfart är väldigt stor tre bilar på bredden får plats utan problem vi tänkte att man kunde bygga garage tillsammans med dom som köper ena halvan av vår tomt. Det är klart att det blir liten tomt men bor man i stockholm en kvart utanför stan så är det inte läge att vara alltför kräsen här köper folk radhus med en liten gräsplätt på nån kvadrat meter för över tre miljoner........
det stora problemet är väl hur stort hus man får bygga på en sån liten tomt nuvarande byggrätt är på 120kvm i två plan eller 160 i ett, men här på vår gata är alla hus monstersora så jag vet inte om de har fått dispans eller nått.
Hoppas allt går vägen för det börja fresta på att bo på 56 kvm..........
 
Vill inte vara glädjedödare men troligtvis kommer lantmäterimyndigheten att säga nej. :'(

Det är inte i första hand att 500 kvm utgör en liten tomt som är skälet till avslaget utan det är främst två anledningar.

Den ena anledningen är att kommunen kan i detaljplanen har reglerat vilken som är minsta tomtstorlek inom det området. Har man inte reglerat det i detaljplanen kan kommunen har uttalat en intention om hur stora tomterna minst skall vara. Detta är alltså plankravet. Bakgrunden till regleringen är dels att miljön, alltså den rumsliga, inte skall vara för tätbebyggd, dels att den kommunala servicen tål inte för hård exploatering.

Den andra anledningen är att ni inte kommer att kunna påräkna er att få bygglov. Då strider det mot något som heter aktualitetskravet. Det är att en fastighetsbildning skall ha en viss aktualitet. Styckningar för framtida ändamål är alltså inte tillåtet.

Lycka till!  :) :) :)
 
Familjen_Bygg skrev:
Vill inte vara glädjedödare men troligtvis kommer lantmäterimyndigheten att säga nej.
Familjen_Bygg skrev:
Den ena anledningen är att kommunen kan i detaljplanen har reglerat vilken som är minsta tomtstorlek inom det området.
Vi vet inget ännu om hur det är i den här kommunen. Tomter mindre än 500 kvm förekommer.

Familjen_Bygg skrev:
Den andra anledningen är att ni inte kommer att kunna påräkna er att få bygglov. Då strider det mot något som heter aktualitetskravet. Det är att en fastighetsbildning skall ha en viss aktualitet. Styckningar för framtida ändamål är alltså inte tillåtet.
Om man tänker sälja tomten till en husfirma så är det väl ganska aktuellt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.