Hej ska ha klinker under braskamin i vardagsrummet.

Vilket mått är det som gäller på hur mycket som ska sticka ut framför kamin??

Är det en regel eller är det en rekomendation??

MVH Linus
 
Hemmakatten
Det brukar stå i manualen till braskaminen. Har för mig att vid vår kamin stod det att 50 cm framför kaminen skall det vara icke brännbart material.
 
suck !!!

Är det de så kommer jag ha klinker in i halva vardagsrummet:(

Har påstick bak å kamin kommer att vara 80cm från hörnet ut på golv:(

Får lägga en plåt når svarte man kommer dit o besiktar sen stoppa in den i garderoben;-)
 
Vet inte helt säkert, men det snackades om 1m från eldstadens centrum när vi installerade för en månad sedan. Blev inte så väldigt långt ut, vi har en Contura. Mycket snyggt blev det med narurskiffer som såpbehandlades. Finns billig skiffer från Brasilien på Hornbach. Norskt Offerdal är mycket dyrare.
 
eftersom kamin kommer ut så långt från hörnet så kommer klinkern komma ut 1,6 ut från hörnet:(

å det kommer inte bli snyggt!!
 
Så här säger boverket:

"5:422 Eldstadsplan
Eldstäder för eldning med fast eller flytande bränsle ska ha ett eldstadsplan. Eldstadsplanet ska ha sådan utsträckning och vara av sådant material att antändning av golvet inte kan ske. Finns det ett fritt utrymme under eldstaden eller eldstads-botten, ska eldstadsplanet omfatta även detta utrymme. (BFS 1998:38).
Allmänt råd
Eldstadsplanet för pannor eldade med fasta bränslen bör vara minst 2 met-er framför sida med eldstadsöppning och minst 1 meter utanför andra del-ar. Eldstadsplan bör bestå av minst 50 mm betong, tegel eller dylikt. Vid mindre, slutna eldstäder bör eldstadsplanet anordnas intill ett avstånd av minst 0,3 meter framför eldstaden och till minst 0,1 meter på vardera sidan om eldstaden. För kakelugnar kan utsträckningen i sidled dock begränsas till eldstadsöppningens bredd med minst 0,2 meter tillägg på vardera sidan om öppningen. För öppna eldstäder bör eldstadsplanet anordnas så, att det horisontella avståndet från eldhärdens centrum till oskyddat brännbart golv är minst 1,0 meter. Om eldstadsbotten ligger högre än 0,4 meter över golvet, bör avståndet ökas med hälften av det överskjutande höjdmåttet.
Eldstadsplan för lokaleldstad i bostadsrum kan bestå av 0,7 mm stål-plåt. För sådan del av ett eldstadsplan som ligger under eldstaden får plåt dock endast användas, om det finns ett minst 50 mm fritt, luftat utrymme mellan eldstaden och eldstadsplanet och om temperaturförhållandena i övrigt tillåter, se 5:41. (BFS 2002:19)."

0,3 m räcker alltså för en kamin.
 
hihihihi

Härligt:)

TACK för det svaret!!!

Behöver jag bara lägga dit en klinker rar till:)

Tack för att du tog dig tid å svara!!!

MVH Linus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.