Har köpt ett hus utanför göteborg byggt 61 tillbyggt 82.Vi har haft en besiktningsman o kollat på ev fel före köp o det va omläggning av takpapp o lite mer. det gjorde vi upp
med säljaren med att han gick ner i pris, så det gick ju bra
Men när vi hade bott i huset 2 månader så blev det stopp i avloppen. Nu har vi haft
slammbilen ute 2 ggr med kostnader som följd.
Hur agerar man i detta fall ? Det är ju inget som går att se med en besiktning
Var  ligger annsvaret för sådant fel   (dolt ?)
                                                               
Vad gör vi   kontaktar     mäklare     säljare   eller någon annan ?

Ge oss råd   vi har bott i huset fyra månader                
 
Hemmakatten
Som du säger i ditt inlägg så fick ni avdrag för VA och omläggning av tak. Ni har (tyvärr) inget att hämta av säljaren. De stopp i avloppen ni haft får ni betala själva. Dolt fel är detta knappast med hänsyn till ålder på fastigheten samt besiktningsmannens utlåtande (ni fick ju avdrag för felaktigt VA).

Undringen man har är hur det kunnat bli stopp TVå gånger efter varandra. Har den första spolbilen inte spolat helt rent i rören? Eller har ni spolat ner annat än bara toapapper?. Har ni smala avloppsledningar så är de känsliga för allt som inte löser upp sig med en gång (dvs. allt annat än toapapper). Tom feta tallrikar och stekpannor som inte är avspolade i HETT vatten bidrar till stopp i avloppet.
 
Hehehe... Hemmakattens tolkning av texten är lite skoj... ;D

Jag tolkar inte volvo445:s mening
Vi har haft en besiktningsman o kollat på ev fel före köp o det va omläggning av takpapp o lite mer.
som att besiktningsmannen haft något att anmärka på VA (vatten och avlopp), utan volvo445 har förkortat ordet "var" till "va"

Huruvida det är dolt fel eller ej ska jag inte ge mej in på - bara konstatera att undersökningsplikten sträcker sej MYCKET långt.


Volvo445: Vet du var stoppet sitter? De som spolade rören kan nog berätta. Det kan ju vara rören ute på tomten som har kollapsat/spruckit (beroende på materialval, men troligen är det väl cementrör). Isåfall är det "bara" att hyra grävmaskin och lägga nytt rör till anslutningspunkten i gatan.

Du kan ju alltid prova att posta inlägget i Juridik får du se om någon nappar på ansvarsfrågan.

 
Jag tolkar också texten som Fasting.

Som jag ser det så är det inget dolt fel. Ett fel klassas som dolt om det dels är omöjligt att upptäcka vid en undersökning, dels om man inte borde kunnat misstänka att felet fanns med avseende på husets ålder eller allmäna skick. Det är tänkbart men inte säkert att första kriteriet är uppfyllt. Men om avloppsröret ev. har legat där ända sedan 1961, så bör man förvänta sig den här typen av fel. Andra kritwriet är alltså knappast uppfyllt. Om det fanns anledning att tro att röret var från ombyggnaden 1982, så blir det kanske lite mer gränsfall.

En annan väg skulle kanske kunna vara framkomlig. Om det skulle visa sig att säljaren har haft det här problemet under en längre tid, typ haft spolbilen där flera gånger om året så kanske (med betoning på kanske) det skulle gå att få det till ett fewl som säljaren har känt till och borde informaerat er om. Speciellt om det vid kontraktsskrivningen upprättades en frågelista om huset (brukligt, men inte obligatoriskt) som har någon fråga om VVS kvalitet.

Ni kan forska lite försiktigt bland grannarna om huruvida problemet var känt (kan kanske vara bra att göra det diskret, grannarna kanske inte är så pigga på att bli part i en konflikt). En annan väg skulle kunna vara att höra med spolbilsfirman om hur ofta de varit där, på många orter finns det bara en firma att fråga.

Om ni får fram bevis eller indicier på att säljaren har känt till problemet så kan ni ju alltid försöka få ut ersättning. MEN observera: Detta är inte ett fel av sådan storlek att det är någon idé att verkligen driva det. Då skall man ha fel i klassen 100 000 om man är tvärsäker på att vinna, och miljonklassen om utgången är mer oviss, och ert fall hör till de (i bästa fall) ovissa. men om säljaren har känt till felet så kanske de har dåligt samvete och betalar. Har spolbilen inte varit där mer än 1 eller 2 gånger så kan säljaren med gott samvete hävda att de uppfattade problemet som löst (och hade alltså ingen anledning att informera om det).

En process kostar massor med pengar och tid och sömnlösa nätter i 4-5 år där man oroar sig för utgången. Dessutom måste man i många fall avvakta att fixa problemet tills felets existens verkligen kan bevisas och säljaren fått en chans att åtgärda i egen regi (dvs vara utan avlopp i ett år eller så).
 
  • Gilla
Vilkoret
  • Laddar…
Har huset stått oanvänt i samband med köpet? Det är ju inte helt ovanligt (drabbade bla oss...) att avlagringar och sediment i gamla avlopp torkar ihop om avloppet inte används på ett tag och sedan korkar igen avloppet när man börjar använda det igen.....

/Ingenjören
 
ja det har tydligen stått oanvänt en tid , men det fick inte vi reda på föränn efter vi hade flyttat dit
det var inget avdrag för vatten o avlopp i pris ,det kom inte med ett r i va och då blev det lite tokigt
det lät ju inte så bra dessa svar
hur ska man då göra som köpare , har man inget att komma med när det redan är köpt?
det kan ju vara inntressant för andra med som går i hustankar
kunde vi göra mer änn att annlita en besiktningsman     6000 kr
var det bortkastade pengar då, eller gjorde han ett dåligt jobb
finns det ingen som är besiktningskunnig eller har det som yrke som har åsikter

hoppa i gång o svara             (måste på toa om det funkar  :'(
 
Ang. frågan om det var bortkastade pengar att anlita en besiktningsman så beror det ju helt  på om han har besiktigade VA eller ej? De flesta som gör normala överlåtelsebesiktningar besiktigar ju inte VA eller EL... Om ni har besiktningsprotokoll på VA-anläggningen utan anmärkningar så bör ni nog kontakta besiktningsmannen men i annat fall håller jag med Hempularen ovan i att

Som jag ser det så är det inget dolt fel. Ett fel klassas som dolt om det dels är omöjligt att upptäcka vid en undersökning, dels om man inte borde kunnat misstänka att felet fanns med avseende på husets ålder eller allmäna skick. Det är tänkbart men inte säkert att första kriteriet är uppfyllt. Men om avloppsröret ev. har legat där ända sedan 1961, så bör man förvänta sig den här typen av fel
Se det possitivt - om stoppet beror på att systemet har varit oanvänt en tid så borde ju renspolningen hjälpa och inget mer behöver kanske göras på många år. (Även vi fick stopp i vårt 60-talsavlopp någon månad efter inflyttning när huset stått tomt 3 mån - efter manuell rensning i två omgångar efter varandra har det nu fungerat klanderfriitt i 1,5 år....) Om stoppet däremot beror på trasiga eller igenväxta avloppsrör så är det nog bara att gräva upp och lägga nya. Det finns ju firmor som filmar avloppsrör för att se hur de ser ut men vet inte vad det kostar.

Man kan ju också vända på det och ställa sig frågan - om du hade köpt en 46 år gammal bil som aldrig renoverats, hade du förväntat dig en felfri bil då?  ::)

/Ingenjören
 
Det här är ett mycket vanligt fenomen - stopp i avloppet en kort tid efter man flyttat in. En orsak kan vara att de nyinflyttade har helt andra vanor än den föregående ägaren. Man spolar kanske mycket mer eller mycket mindre. En annan orsak kan vara just att huset stått oanvänt ett tag. Om det vuxit in rötter i avloppsrören (och det har det ofta) blir de ju plötsligt utan vatten. Då börjar de växa och "leta" efter vatten och sätter igen rören.
Det är knappast troligt att du kan få ut någonting av förre ägaren för detta. Du får ta tag i problemet själv. Bor man i ett nästan 50 år gammalt hus får man (tyvärr) räkna med en del reparationer och renoveringar.
 
tack för alla bra svar o inlägg
kan höra av oss sen o berätta hur det går för oss
 
andersmc skrev:
Det här är ett mycket vanligt fenomen - stopp i avloppet en kort tid efter man flyttat in.
Håller med. Vårt hus har stått obebott i 3 mån . Torra ytor i avloppsledningar bromsar bra .... vi har fått stopp i köksvasken trots att säljarna hade aldrig någon problem innan.
gaia
 
andersmc skrev:
Det här är ett mycket vanligt fenomen - stopp i avloppet en kort tid efter man flyttat in. En orsak kan vara att de nyinflyttade har helt andra vanor än den föregående ägaren.
Vanligt! Efter 25 år i mitt gamla 20-talshus med originalrör hade jag aldrig haft något stopp. Däremot var vi extremt noga med vad som spolades ner och rejält med vatten. Någon månad efter att den nya familjen tillträdde blev det stopp (de konstaterade bara stoppet och åtgärdade detta - inga krav på mig som säljare) som kostade en hel del att åtgärda. Hm ... spenatrester i diskhon ... korkar ju igen vilket gammalt avlopp som helst ... andra levnadsvanor och med tidigare lägenhetsboende.

Så var försiktiga, ni som köper gammalt hus. Förr eller senare måste ju gamla avlopp bytas ut men visst är det skönt om det blir senare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.