Hornbach säljer avloppsrör av märket "Marley". Är de sämre eller bättre än tex Uponor?
/fremag
 
möjligt att det är gjort av en hårdare plast, inte samma livslängd isf
 
Så kan det vara.
Jag är inte säker men jag tror att det var tjockare gods än uponor. Andra åsikter??
 
Jag har tittat på dem med viss misstänksamhet, de är misstänkt billiga. Jag uppfattar det som att de har ganska tunnt gods.

Jag jämför då med pipelife inköpt på rinkaby rör, de har betydligt tjockare gods.
 
Nu har jag jämfört Marley med Uponor. Godstjocklek är densamma. Marleykröken hade lite större grader invändigt än Uponor. Kanske mer slitet verktyg. Jag tänker testa Marley. Såg att Bauhaus också säljer dessa. De kan väl inte vara helt kassa eftersom de tillvärkas enligt en standard...?
 
Bauhaus i Löddeköpinge hade satt upp en lapp vid Marley's gråa avloppsrör, där det framgick att de ej var godkända för ingjutning. Så nån skillnad finns det nog.
 
Gjorde ett handgripligt test i med stambyte och vill höja ett varningens finger gälande Marley.
Är ingen VVS.ar till min profession och har ingen ambition verka något annat en att ge min personliga reflektion utifrån min test.
Har gjort tre stambyten i tre olika hus. Alla med Uponor, både som markrör PP UD * och vanliga PP BD. Har aldrig sett att dom har annat en BD märkta skarvrmuffar heller som någon tyckte sig ha sett. Alltså alla Uponor delar i PP serien är godkända för sitt ändamål samt ingjutning. Allt i klass SN8 (För UD rör innebär det godkända för kommunal anslutning) om jag inte missat något.

Som alltid vid mina stambyten har jag för lite av någon muff i övergångsvinkel. Denna gång var det bara Bauhaus som hade öppet och dom har som sagt märket Marley. Frågade en expedit om de var att jämföra med Uponor och fick svaret att Marleys produkter är godkända. Inget mer eller mindre. Dom ligger nämligen i snarlik prisklass så höjde inte mer på ögonbrynet.

Till mitt test.
Försöker få på Marly 15° / 75 muffen på en väl fasad Uponor 75 ende och får verkligen ta i. Det första som händer är att tätningsringen i Marly muffen vrider sig ur sitt fäste och ner med i röret. Okej det är bara att försöka bända dem i sär. Dom sitter som berg i hop med varandra, om så på sniskan. Jag tar ett stadigt tag i nyporna över Marly muffen som då spricker. Materialet gav helt enkelt vika med vanlig handkraft.
Nu kan en skarv med Uponor sitta rätt reellt den med. Men har aldrig lyckats få med mig tätningsringen vid montage. Har heller inte lyckats få ett Uponor att gå sönder av vanlig handkraft. Har tom slagit på fästen med hammare när de suttit som värst.

En annan sak jag upptäckte här på sidan gällande Marly och även fått bekräftat enligt föreskrifter är att deras avloppsrör inte är godkända annat en "B". Alltså de får inte gjutas in. Så om en expedit säger annat så är det verkligen beklagligt. I Bauhaus butiken i Bromma finns ingen information om att produkten endast får användas i okulärt synbara ställen, (inte får gjutas in).

Med andra ord är min upplevelse av Marly, ett alldeles för högt pris på ett rör som inte håller måttet i vanligt handlag. Heller ej godkänt för ingjutning. Vad är det då kvar?
Med denna slutsats skrev jag en recension på Bauhaus sida för dessa rör. Bauhaus beklagade via mail tillbaka och erbjöd mig att komma in och byta det till en ny Marley muff. Men receptionen valde de att inte publicera.
Finns det något positivt att säga till märkets försvar är det för deras rörklammer för Ø 110 med gummi hölje i två pack, som jag inköpte vid samma tillfälle. Ingen höjdar kvalitet då de inte går att efterjustera, men dom fungerar. OBS! se upp och tänk noga efter före du köper deras avloppsrör Marly, som inte är godkända. Vad har du som ansvarig byggare för krav på din installation?
Innerskarvarna i Uponor sitter i övrigt väldigt bra. Minimal friktion för innehållet som ska passera. så för någon krona mer får du både godkända och lätthanterliga rör när mekanot ska sättas ihop.
 
  • Vy av avloppsinstallation med Uponor rör och Marly rörklammer i en byggmiljö.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rör märkt med "EN 13476-2 PP DN10 SN8 UD CT" mot en bakgrund av småsten och jord.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Inte konstigt om du har för få skarvmuffar hemma - är det sju stycken 15-gradersvinklar på rad där? :surprised:
 
Staffans2000
Ja. Göta Petter!
Men mjukt och fint kommer det att rinna.
 
Tom 8 stycken. Kanske var att ta i men ville ha en mjuk rundböj då den svänger runt ett hörn. Som även sagt ovan. Mjukt och fint rinner det igenom. Före dess var det gjutjärnsrör med två 45° böjar. Det var ofta stopp igenom åren och de satte en skarvad renslucka. Med alla 8 UD skarvar kommer jag troligtvis undgå stopp i dessa skarvar. Men det var de grå BD skarvarna som tog slut. Knasigt illustrerad bild till det jag skrev. Men nu vart det så.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.