Vi har problem med avloppslukt (tror i.a.f. att det är från avloppet) inomhus när det är kallare än -10 C ute, vid varmare väder märks det inte av.
Det luktar mera efter att någon duschat eller spolat varmvatten i större mängd.
Huset är ett Älvsbyhus 1,5-plan med inredd vind och toa uppe och nere, frånluftsventilation, ca 20 år gammalt. Avloppsbrunnen ligger ca 15m från (framför) huset och har ett ventilationsrör diam ca 110mm som sticker upp ur locket, ca 10m från husets gavel sticker det upp ett annat ventilationsrör i samma dimension ur marken från avloppet.

Något läckage från avloppet under huset (torpargrund) har vi inte kunnat upptäcka. Om det fanns läckage eller vore problem med avluftningen från avloppet (går upp genom taket, original Älvsbyhus), tycker man att det borde lukta oavsett utetemperatur.

Kan det vara så att lukten sugs in i huset från ventilationsrören vid avloppet utomhus? När det är kallt ute stiger väl inte dofterna från brunnen uppåt lika snabbt - eller?
 
Det kan bli isplugg i någon avluftare när det blir kallt, vilket gör att det bubblar upp luft ur vattenlåsen eller att vattnet sugs ur vattenlåsen beroende på om det är en avluftare ute vid brunnen eller i huset som fryser ihop.
 
Jag tror på isplugg med. Kolla det först.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.