Nu är det KRIG mot mitt enskilda avlopp!! Allt militärt understöd rekvireras härmed!!

Enskilt avlopp från 57, villa med 4 pers. Markbädden bytt 2014, avloppet filmat med inspektionskamera samma år utan anmärkning, slambilen var här i förrgår och sög rent, akutbilen var här för någon vecka sen och spolade rent hela stammen med högtryck.

Och lik förbaskat är det stopp i utgående stam idag igen. Bajs på golvet i källaren mm mm.

Inga förändrade levnadsvanor i familjen. Eller toavanor, ifall ni undrar.

Så vad kan det finnas för möjliga felkällor? Tacksam för alla spaningsuppslag. Eller snarare underrättelseanalyser som eldgivning för min förestående kärnvapeninsats. :banghead::banghead::banghead::banghead:
 
Claes Sörmland
För att ställa diagnos och hitta stoppet ta det systematisk bakifrån.

1. Kolla utloppet på markbädden. Står det vatten i luftningarna som går till dräneringsledningarna under markbädden? I så fall så ligger stoppet nedströms om markbädden. Vart leds vattnet?

Om inte =>

2. Kolla inloppet till markbädden, dvs spridarledningarnas fördelare. Står det vatten i spridarledningarna? I så fall är markbädden troligen igenslammad.

Om inte =>

3. Står vattnet högt i slamavskiljaren? I så fall är det stopp i utloppet från denna.

Om inte =>

4. Det är stopp i ledningarna till slamavskiljaren. Försök lokalisera det genom att arbeta dig uppströms.
 
  • Gilla
kulle
  • Laddar…
Och för en ledtråd uppströms när det kommer 4., fundera över om något stort träd står i närheten av ledningen (de har tendens att hitta in i ledningarna med sina rötter)
 
Hur är det på användarsidan?

Förbrukningen av toapapper (barn kan ju vara lite frikostiga ibland), dambindor, inkontinensskydd, blöjor?
Har avloppet stått oanvänt och torkat under semestern?

Har själv haft stopp i avloppet en gång. Då var det i Göteborg på sommaren.
Pga "dåligt" fall spolades inte toapapper och annat ner tillräckligt snabbt, utan i sommarvärmen torkade det ihop till proppar på väg till friheten.
 
Tack alla! Arbetshypotesen just nu är att det helt enkelt används för lite - det slog oss att tre fjärdedelar av familjen numera duschar mycket på gym istället för hemma.
(Vilken fjärdedel av familjen som inte hänger lika mycket på gymmet kan ni ju spekulera i...)
 
Har man gamla ledningar och har uppdaterat toaletterna till betydligt mer snålspolande så riskerar man att få stopp, eftersom de gamla rören är lagda för att passa ihop med större flöden.
 
  • Gilla
pr95 och 1 till
  • Laddar…
T
Frågan är ju var stoppet uppstår. Vi har kommunalt avlopp men hade lite "gurglande" i rören, framförallt köksavloppet, ett tag efter att vi flyttat in i vårt hus från -57. Avloppet utanför huset var bytt till plaströr några år innan vi flyttade in.

Vi tog dit en firma som filmade och spolade med högtryck och lagom tills allt var klart så säger killen som spolade att det inte är ovanligt att problemen ökar efter en spolning i gamla gjutjärnsrör....

Förklaringen var att det lager av rost och avlagringar som "fodrat" rören med en någorlunda slät yta spolas bort och spolningen lämnar efter sig en uppruggad yta som är som gjord för att haka i papper som i sin tur stoppar allt annat. Särskilt i kombination med toaletter som inte ger 10-12 liter vatten i spolningen och det fall som man lade vid bygget. De hade dessutom inte lyckats få bort alla rostflagor efter spolningen(vilket jag kunde se på filmen efteråt)

Som ett brev på posten fick vi stopp i rören med påföljande översvämning av "toalettvatten" i källaren. Efter sanering och spolning med egen högtrycksspruta med specialslang så fungerade det ett tag och sen var det dags igen...

Det blev en ny åtgärd av firman som kom och fräste rören och spolade ur rostflagor och filmade igen. Nu kunde vi se på filmen att det var rent i rören och har inte haft så mycket mer problem men jag har fått instruera alla användare att de ska spola tills cisternen är tom på toaletten och att spola "emellan" om de använt mycket papper.

Fräsningen var ett intressant jobb som delvis var en "reklamation" av tidigare spolning eftersom vi kunde se att det var rester kvar i rören efter första åtgärden delvis en extra åtgärd. De friskrev sig från risken att rören spricker/man fräser igenom rörväggen eftersom det är svårt att veta hur rostiga de är och rekommenderade en "relining" av rören.

Då vårt avloppsystem visade sig vara komplicerat så fick de borra upp i några golvbrunnar för att få in spolmunstycke, fräs och kamera och gå från flera håll för att komma åt alla delar. Jobbet skulle ta två timmar från början men tog nog sex timmar till slut.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Ett sätt att få upp vatten mängden är att ställa upp spolningen på toaletterna. Min tömmer numera tanken vid stor spolning.

Avluftningen är lite illa placerad så det hände tidigare att vattenlåset sögs ut.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.