Hemmakatten
Nere vid sjön, 100 meter från (blivande) huset och 16 meter ner finns en sjöbod som skall bli bastu/dusch/toa och relaxrum/gäststuga. Avlopp skall dras därifrån och anslutas till huvudavloppet. Har blivit föreslagen en pumpbrunn med skärande pump (Flygt) för att finfördela papper och fekalier och som sedan pumpar upp avloppsvattnet. Till det föreslås en pumpstyrning/nivågivare.

Problemet är att detta förslag kostar minst 30kkr (lika mycket som huvudavloppsanläggningen!). I rörgraven måste också värmekabel läggas eftersom vi inte kan gräva på frostfritt djup (se min andra fråga under El).

Kommunen tycker att det kan bli problem med att det blir för finfördelat med skärande pumpar och föreslå halvskärande pump. Vad är en sådan?

Finns det andra eller billigare alternativ? Eller vad tycker ni?
 
Undrar om inte Saniflos produkter kan vara ett alternativ.
http://www.saniflo.se/

Har ingen egen erfarenhet av deras prylar, men kanske kan det bli lite billigare än "ditt" förslag?
 
Förstår inte riktigt kommunens invändnigar mot att det skulle bli för finfördelat, de borde ju snarare vara tacksamma att ni inte levererar avloppsvatten som lätt bidrar till stopp.

Inget ont om Saniflos produkter men tyvärr kommer man inte långt med dessa i det här fallet, tror mer på en Flygt-pump.

/Mario
 
Mario, du har helt rätt! 16 meters höjdskillnad + 100 meters transportväg kräver andra don än Saniflos prylar. Pumpbrunn och rejäl pump är det som gäller.
 
  • Gilla
Stiftet
  • Laddar…
Antar att problemet med att det blir för finfördelat beror på eget avlopp? dvs. att det ska ner i en trekammarbrunn eller liknande. Kan tänka mig att kommunen skulle kunn aha lite att anmärka på det.

Kan man inte isf. ha ytterligare en trekammarbrunn? De är ju inte astronomiskt dyra nuförtiden men såklart tillkommer ju slamsugning av den och det kanske einte är det lättaste...

//Markus
 
Billigaste borde väl att lägga ner ytterligare en slamavskiljare innan pumpen. Då avskiljs de fasta delarna och vattnet blir lättare att pumpa. Det finns modeller av slamasvkiljare som har integrerad pump, då slipper du ha separat pumpgrop. Som slamavskiljare behöver du i så fall inte ha en trekammarbrunn, en tvåkammare borde räcka för att avskilja papper mm.
 
En pumpbrunn med pump är det enda riktiga. Om det blir lång slangdragning och stor nivåskillnad blir drt dyrt/omöjligt att slamsuga. Även en tvåkammarsbrunn måste tömmas.
 
Hemmakatten
Tack för svar! :)
Saniflos produkter fungerar inte eftersom uppfordringen/nivåskillnaden är 16-17 meter. Saniflos pumpar klarar bara några meter.

En slamavskilajre är ett alternativ som skulle kunna fungera, tom kommunen har föreslagit det. Men det går inte att komma åt med en slambil, utan vi måste i så fall pumpa ur den själv med en trädgårdspump eller liknande och sedan kompostera eländet nånstans.

Verkar som en pumpbrunn är det enda vettiga alternativet. Vad jag inte riktigt förstår är skillnaden mellan skärande och halvskärande pumpar? Oerhört tacksam om någan kan förklara.

Kommunkillen meande att en helskärande pump skulle innebära att det blev så finskuret att det inte skulle sjunka ner i slamavskiljaren utan riskera att flyta ut i i infiltrationsbädden. Baga ( vilken slamavskiljare vi köpt) är dock uppbyggd så att allt inkomande avlopp går ner i botten på en invändig cylinder och det som går ut i infiltrationsbädden tas från "ytvattnet" runtomkring den inre cylindern.

Ett annat problem är frostfritt djup. Eftersom det finns berg ganska ytligt måste vi ha värmekabel. Vet att det finns värmekabel att ha i vattenslang, men det verkar ju inte så bra att ha det i en avloppsslang ifall man måste spola rent vid stopp eller dylikt.

Just nu ser vi ingen annan lösning än den dyra Flygtpumpvarianten, men hoppas förstås att ni ser andra möjligheter. :D
 
Du har inte funderat på mulltoa till bastun/gästhuset? ;)
 
Hemmakatten
Jo, mulltoa var det som vi tänkte från början att ha och till duschen tänkte vi ta sjövatten.

Miljö-och teknikkillen från kommunen sa att "ni vill väl ha bastu i sjöboden" och sedan föreslog han att vi skulle dra avlopp upp och vatten o el ner och gav oss på stående fot ett tillstånd för detta. Normalt får man inte tillstånd för sådana ingrepp på strandskyddad mark, så vi blev förstås mkt glada och vill nu gräva för detta snarast så att när besiktningen av stora avloppsanläggningen görs så kommer detta också med i kommunens papper.

Sjöboden blir så mycket mera värd för oss och kan jämställas med bostadsutrymme=ytterligare ett rum för oss att vara i om standarden är lika bra som i stora huset.

Ska ta och ringa till några andra pumptillverkare och kanske Ifö och Uponor och höra om de har några andra=billigare lösningar.

Tack för alla svar! :)
 
:surprised:
Vilken kommun är detta? Vallentuna?
 
Hemmakatten
Hmmm, vågar man tala om detta? ;) Kan det användas mot en! ;D
 
Ha ha, näe då, ingen risk. Jag jobbar själv som miljöinspektör med bl a enskilda avlopp och jag har rätt bra koll på hur avloppsärenden handläggs i andra kommuner. Det låter som om det skulle vara Vallentuna i alla fall ;)

 
Hemmakatten
Okej då, det är Vallentuna. :) Förändrar det vårt framtida agerande på nåt sätt? Måste också säga att Samhällsbyggnadskontorets tjänstemän har alla varit mycket tillmötesgående, trevliga, pragmatiska och serviceinriktade, så vi har inget att klaga på där.
 
Nej då, det finns ingen risk för komplikationer. Det som sagts det gäller.

Vad kul att du tycker att du har blivit bra bemött av kommunen! Det är mycket sura miner här på forumet annars när det gäller kommunens handläggare så det känns skönt att höra att vi inte bara är stelbenta paragrafryttare :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.