Hej!
Vårt sommarställe ligger i en ganska brant sluttning som mest består av berg och stora stenar (alltså inte lätt att få ner någonting i marken). Hittills har vi endast haft BDT-avlopp via en plastslang ovan jord med självfall till en infiltrationsanläggning. Kommunen har nu dragit fram en reguljär kommunal avloppsledning med pumpar som vi kan ansluta oss till och därmed få såväl BDT- som WC-avlopp. Problemet är ledningen mellan vår stuga och anslutningspunkten( = pumpen). Den förväntas vi ordna med själva. Eftersom vår stuga endast används under frostfri period, hade vi hoppats kunna lösa detta med en slang av något slag på marken, nerför sluttningen till anslutningspunkten. En sådan hade man kunnat placera i skrevor på ett snyggt och diskret sätt. Nu har jag fått höra att det ska vara 110 mm avloppsrör nerför sluttningen från stugan fram till anslutningspunkten och då blir det hela besvärligare att få till.

Är det någon som vet någonting om sådana saker och har några tips? Vi kommer självfallet att anlita kunnigt folk för detta, men det är bra att ha en aning om saker och ting först.
 
Räkna då med sprängning för att få ner avloppsröret på godkänt frostfritt djup. Arbetena på den egna tomten fram till förbindelsepunkten kan kostar ett par hundra tusen i värsta fall om man har en svår tomt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.