Hej vi ska bygga hus och additionsbostad och ansluta till kommunala nätet.

Jag funderar lite på hur man lämpligen skarvar ihop de två från våra hus till kommunens avlopp.

Vi tänkte kanske vänta nåt år med additionsbostaden och endast dra till bostadhuset nu. Är det möjligt att gräva upp vid bostadshuset om två år och skarva på ifrån additionsbostaden då? Dvs göra en t-korsning (om man nu kan det med avlopp)

Eller är det bättre att dra avoppet nu då vi ska bygga huset utan att koppla det til ladditionsbostaden, dvs sätta nån ändplug, är det möjligt att göra detta och vad krävs i så fall?

För vattnet förbereder vi med slang och kulvert vid bygget av bostadshuset.
 
Mikael_L
Jag kan åtminstånde berätta att ni inte ska ha T-kors, utan ett y-kors, en rak med anslutning i sidan med 45°, ska ni använda istället.
 
Där ni kopplar ihop dom två avloppen för att sedan gå vidare till kommunens nät skall det vara synligt och åtkomligt. Alltså en brunn där man kan komma ner med en spolslang.
Om det blir stopp i din del av avloppet är det mycket svårt att träffa rätt ledning med spolslangen när man är tvungen att spola från "gatan" upp till huset, när inte förgreningspunkten är synlig.
 
Hemmakatten
Skulle absolut gräva för avloppet till extrahuset nu, åtminstone till den anslutande punkten. Det är så trist att gräva upp vid bostadshuset om några år när ni kanske har rabatter och gräsmatta.
 
Tack för era svar,
om man gräver för det senare avloppet redan nu o lägger ner rör i marken, sätter man nåt ändstopp där då för att kunna gräva upp och dra in i huset senare?

Då husen kommer stå i en kedja sett från anslutningspunkten, kan man då lägga allt i serie och alltså ha skarven eller vad man ska säga under plattan på bostadshuset och på så sätt slippa brunnen för att komma åt och spola?
 
Det kanske går att göra en rensmöjlighet i plattan för att komma åt fortsättningen till nästa bygge, och ja, det går att plugga och sedan fortsätta men sätt ner en planka/rör/plastband/vadsomhelst som grävaren kan följa ned till rörets ände.

Prototypen
 
Tack prototypen för ditt svar. Nu kan vi lugnt gå vidare med planerna, det lutar åt att söka bygglov nu i samband med bygglovet för bostadshuset och att vi gräver ett rör som vi pluggar. Och märker ut med plastbandsom får sticka upp i gräsmattan, man får väl se till att itne klippa ner det helt bara ;-)
Man kanju spraya gräset med färg då och då också så kan ju plastbandet klippas helt i marknivå.

Skönt att detta forum finns så man klan ventilera tankar o diskutera lösningar med flera.

/Brobor.
 
Hemmakatten
Förstår inte varför du inte vill lägga ner en rensbrunn när du ändå håller på att gräva. Det kostar ju ingenting extra(förutom en Y-vinkel o en rörstump upp ovanför jordytan). Måste ju vara det allra bästa, då vet du exakt vart röret går och har möjlighet att rensa(spola vilket kanske kan vara bra i framtiden.
 
Håller med Hemmakatten.

Ett rör upp under markytan med ett skruvlock och man kan ha 5 cm jord ovanpå om man på ett ungefär vet var röret finns så är det inte hela världen om man gräver bort lite gräsmatta vid eventuell spolning.

Prototypen
 
Hej och tack för tipset med överfyllnad prototypen.

Den enda anledningen till att vi helst inte har spolröret utomhus var just det att vi inte ville ha det sticka upp ur våran grusgång(där det nog kommer ligga), särskilt inte om vi aldrig bygger det extra huset men visst skulle man ju kunna lägga det lite lägre och putta undan gruset då man ska spola, det tänkte jag inte på.

Bra att ni påverkar oss i rätt riktning.
 
Håller också med Hemmakatten.
Sätt 110 mm spolbrunn till båda båda rören (så nära bostaden och den tänkta additionsbyggnaden som möjligt) 110 mm är bra mycket billigare än 200 mm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.