Hej!

Vi har et fritidshus i Jämtland som vi värmer upp med luft/luft värmepump. Under vintern kan det bli upp till -30 i längre perioder. Vi har haft problem med isbildning under pumpen, vilket ju är naturligt. När vi frågat olika leverantörer hur vi kan lösa detta får vi ofta som svar att vi måste installera ett tråg under värmepumpen, med elslinga som leder bort vattnet til ett avlopp eller liknande. Men eftersom vi inte är där så ofta under vinterstid så vill vi inte vara beroende av ett tråg, då det vill bli stora problemer om tråget krånglar/slutar att fungera, eftersom ingen kan åtgärda felet när vi inte är där.

Vi funderar på att dränera ordentligt under pumpen og gjuta en betongplatt som den kan stå stadigt på, då vi oxå har haft problem med at stativet rört på sig pga dålig dränering.
Men har ni några förslag på hur vi kan leda bort vattnet så att det inte rinner mot huset, dvs en lösing som fungerar av sig själv och inte behöver att någon kollar till den regelmässigt? Vi har fått tips om att lägga en metallskiva snätt under pumpen, som då gjør att vattnet rinner bort från väggen. Har ni andra lösningar?

Tack för hjälpen!
Hälsning Ingrid
 
Hej! Ni behöver en installationsfirma som gör ett riktigt Norrlandsmontage av utedelen, dvs så högt upp på fasaden att nivån på snön aldrig når dit. Använd fjäderdämpare av stål för att minska vibrationerna i ytterväggen vid kallt väder. Sedan kan man sätta en stor skiva oljehärdad masonit som skyddar fasaden bakom mot stänkade kondensvatten om man kan leva med hur det ser ut. På sommaren får ni gräva ur lite av marken så att smältande is och snö inte rinner mot husets grund.
 
  • Gilla
mrPersson67
  • Laddar…
MultiMan
Bor på samma breddgrad fast varmare vid Höga Kusten och har min pump 1,40 upp från marken fäst på väggen, ändå kan istappar nå ända upp till pumpen. Inbyggda värmaren räcker bara till -20C kanske, sedan kan det frysa så fort smältvattnet kommer ur pumpens undersida. Jag har en bit gammal pannplåt som gör att vattnet rinner bort från väggen, men när det blir riktigt kallt fryser det fast och bygger på tills vatten når undersidan av pumpen och man måste ut med spett. Fördelen är att plåten sviktar och underlättar isborttagningen.

LLVP är inte särskilt lämpligt egentligen vid temperaturer under -20C. Vid -30 ger de flesta i stort sett ingen värme och huset riskerar frysa om enda värmekällan. Är det under längre perioder hade jag valt ett annat värmesystem. Men vill ni ändå ha det kan jag inte se någon annan lösning än att ha pumpen högt upp och elektriskt tråg med värmekabel genom slangen. Ska det tåla -30C under längre perioder måste ni dimensionera ordentligt, annars kommer även det frysa.

Avfrostningen fungerar inte heller bra om huset inte kan hållas varmt och då blir problemen med is ännu större om pumpen inte får tillräcklig värme från innerdelen för att avfrosta. Minsta underhållsvärme inomhus med 10-12C lär inte räcka alls med -30C på utsidan.

Ska den stå på marken så måste ni absolut ha uppvärmt tråg annars kommer den haverera av all is. Vintern 2018/19 t ex så hade jag runt 2 meter snö över hela tomten. Var tvungen att skotta rent för att pumpen inte skulle snöas över trots den höga placeringen.

Besöker man inte ett hus ofta är osäkra värmekällor som utomhus sittande värmepumpar inte bra heller då de kan stanna plötsligt vid strömavbrott och hinner den blir för kall startar den inte igen.
 
Redigerat:
  • Gilla
mrPersson67 och 2 till
  • Laddar…
Att leda bort vattnet genom marken hjälper ju bara så länge det är varmt, så snart det blir kallgrader kommer ju isen att börja bygga uppåt oavsett hur väldränerat ni än har gjort det.

En snedställd skiva fungerar utmärkt för att leda bort vatten från huset och är en vanlig lösning för det, men det ger bara isen något att bygga på när det väl blir kallt.

Uppvärmt tråg och värmeledning till frostfritt avlopp är nog det bästa alternativet ni har.

Vad har ni för övervakning och vad blir konsekvenserna om det fryser?
(Ställer ni i ordning huset så att det kan stå kallt och "bara" har uppvärmningen för snabbare uppvärmning när ni kommer dit eller riskerar något att frysa sönder?)
 
J Josth skrev:
Hej! Ni behöver en installationsfirma som gör ett riktigt Norrlandsmontage av utedelen, dvs så högt upp på fasaden att nivån på snön aldrig når dit. Använd fjäderdämpare av stål för att minska vibrationerna i ytterväggen vid kallt väder. Sedan kan man sätta en stor skiva oljehärdad masonit som skyddar fasaden bakom mot stänkade kondensvatten om man kan leva med hur det ser ut. På sommaren får ni gräva ur lite av marken så att smältande is och snö inte rinner mot husets grund.
Hej!

Tack för snabbt svar.
Vi startade med att montera värmepumpen på väggen (1,3 m upp), men då gav den så mycket ljud inomhus att vi valde att flytta ned den på stativ. Leverantören som flyttade ned den satte då ett stativ (80cm högt) på 2 st lekablock, så att de inte skulle behöva flytta ned pumpen. Under vintern har stativet flyttat på sig, dvs vickat in mot väggen. Vi tror det beror på dålig dränering, då den vickade ut från väggen i maj (vi tror att delar av lecablocken står på odrenerad mark). Denna vintern fick vi "bara" ca 30-40cm ismassa under pumpen.

Eftersom värmepumpen "svajat" fram och tillbaka, tänkte vi det var smart att gjuta en betongplatta under den och dränera oredentligt. Tror du att det är en lösning?
 
Gjuten betongplatta är bra men det är markförberedelserna under betongplattan som är avgörande. För att hantera kondensvattnet behöver man gräva en stenkista på frostfritt djup vilket nog är runt 2 m djupt i Jämtland. Sedan ett rör med frostskyddskabel ner dit från det uppvärmda tråget under värmepumpen. Markduk och sedan fyllnadsmassor ovanpå och därefter rejält med bergkross under betonggjutningen.
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.