Intressant med Attefallshus, hur blir det på en tomt lämplig för att bygga suteränghus. Har tänkt mig att suterängvåningen skall innefatta badrum, förråd och utrymmen för serviceanläggningar.
Hur kan mad på bästa sätt planera en suterängvåning som blir klassad som biutrymme. Övre våningen blir då helt fri för kök, sov o allrum.
 
Troligen kommer väl byggnadshöjden att räknas från medelmarknivån runt byggnaden, så det kan kanske bli svårt med takhöjden, om du ska göra två våningar.
 
Bra om det räknas så, då kan man lätt få en meter extra, vilket innebär ca 2,5 meter per våning. Planerar man suterängdelen rätt så kan man få ett extra hus på 50 m2.
 
stenen skrev:
Bra om det räknas så, då kan man lätt få en meter extra, vilket innebär ca 2,5 meter per våning. Planerar man suterängdelen rätt så kan man få ett extra hus på 50 m2.
Blir nog trångt, 2,5m till vån 2 är ju inte så mycket när det är utv taknock. Men det återstår att se hur reglerna kommer tolkas.
 
larsbj skrev:
Blir nog trångt, 2,5m till vån 2 är ju inte så mycket när det är utv taknock. Men det återstår att se hur reglerna kommer tolkas.
Det går bra med platt tak, eller med minimal lutning., sedan kanske det är möjligt att det går att optimera suterängdelen ytterligare.

Det finns en del som med fasa ser sitt revir bli naggat i kanten.
http://www.nsd.se/nyheter/lulea/han-rasar-mot-bygglovsfritt-8531014.aspx
 
stenen skrev:
Det går bra med platt tak, eller med minimal lutning., sedan kanske det är möjligt att det går att optimera suterängdelen ytterligare.

Det finns en del som med fasa ser sitt revir bli naggat i kanten.
[länk]
Verkar som man måste vara betalande för att läsa artikeln.:(

Du får väl göra några steg ned in i sutterängdelen.

Om man ska bygga för 0.5-1 miljon kr så är det väl inte så farligt att söka bygglov.
 
Citerar slutet av artikeln
BYGGNADSNÄMNDEN RASAR MOT BYGGLOVSFRITT
Kaj Hedstig berättar om intresserade människor som kommer med förfrågningar om Attefallshusen till bygglovsavdelningen.

Samtidigt som han påpekar att den som vill bygga måsta göra en bygganmälan till kommunen så sågar han husen totalt:

– Kommunen måste undersöka att det till exempel inte handlar om ett område med flygbuller eller att någon tänker sätta upp ett Attefallhus i ett världsarv!

– Hela idén med husen är fruktansvärt korkad. Folk kommer att bygga för varandras havsutsikter och det kommer att bli ett fruktansvärt liv.

Kaj Hedstig ser stora problem inte minst i områden som Sörbyarna i Luleå där vatten- och avloppsnäten är otillräckliga och där människor därför inte kan få bygglov som de söker.

– Nu kan folk bygga Attefallshus och därmed belasta va-näten så att de som väntar på bygglov tvingas vänta ännu längre. Det blir kaos.

Enligt Kaj Hedstig har alla kommuner i Sverige varit emot de bygglovsfria husen liksom lagrådet har påpekat att det hela inte är genomarbetat.

– Husen införs utan avstämning med nuvarande plan- och bygglag. Samtidigt som det krävs bygglov för en fasadändring blir det fritt fram med tillbyggnader på 15 kvadratmeter utan tillstånd. Det är vansinnigt.

–  Tjänstemannasidan och Boverkets chefsjurist tycker också att alltihop är vansinnigt, säger Kaj Hedstig.

NSD har förgäves sökt bostadsminister Stefan Attefall för en kommentar.

Denna mening är numera refuserad från artikeln
"Stefan Attefall är en knallkork helt utan kompetens?" säger Kaj Hedenstig
 
Kaj Hedstig borde inte tycka så mycket...borde göra sitt jobb istället eller byta....
 
Redigerat:
Som jag har förstått det hela så är det totalytan som räknas...dvs det går inte att göra tex källare...

- Komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter
Regeringen föreslår en ny bostadsform - komplementbostadshus - som ska kunna uppföras utan krav på bygglov. Arean ska kunna vara maximalt 25 kvadratmeter. Till skillnad från dagens friggebodar ska bostäderna kunna användas som permanentbostad, men också som garage, förråd eller gäststuga. I normalfallet ska det vara möjligt att bygga ett komplementbostadshus även om det strider mot bestämmelserna i en detaljplan.

Arean för komplementbostadshuset föreslås kunna delas upp i delar, dvs. t.ex. 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd på ett annat ställe på tomten. Regeringen föreslår en högsta nockhöjd på 4 meter för ett komplementbostadshus medan 3 meter gäller för friggebodarna.
Ett komplementbostadshus förutsätter att en anmälan görs till kommunens byggnadsnämnd. Om huset ska byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter förutsätts precis som med friggebodarna grannarnas godkännande.

Nuvarande regler för friggebodar behålls. Det blir således möjligt att bygga både 25 kvadratmeter komplementbostadshus och 15 kvadratmeter friggebodar i anslutning till ett en- eller tvåbostadshus.

Boverket redovisade i höstas ett alternativt förslag om att öka den tillåtna storleken på friggebod från 15 till 20 kvadratmeter. Regeringen har dock valt att behålla 15 kvadratmeter som maximal area för friggebodar. Anledningen är att regeringen delar Boverkets bedömning att det skulle bli förvirrande med både komplementbostadshus på maximalt 25 kvadratmeter och "nya" friggebodar på 20 kvadratmeter. Den ytmässiga skillnaden är relativt liten, och dessutom föreslogs att den större friggeboden skulle vara anmälningspliktig vid en placering närmare tomtgräns än 4,5 meter medan mindre friggebodar inte skulle vara anmälningspliktiga. Nyttan med en sådan förändring överväger inte den ökade administration och prövningsförfarande som skulle bli fallet med tanke på att friggebodar ofta placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter.

När det gäller kravet på att det ska vara minst 4,5 meter till gränsen så är det inte ovanligt att en villa eller ett radhus gränsar till en väg, en gata eller en park, s.k. allmän plats. I sådana fall finns det enligt nuvarande regler ingen granne som kan medge att huset placeras närmare gränsen än 4,5 meter. Regeringen anser därför att Boverket bör ges i uppdrag att se över reglerna för avstånd till gräns för allmän plats.
 
Nu när vi har facit är det klart att det är 25 m2 byggnadsarea som gäller och att höjden är 4 meter och räknas som medelnivån invid byggnaden. Det öppnar väl för att bygga attefallshus i två plan med riktig boarea om man gör det i suterräng och markförhållandena är de rätta. Det räcker ju om marknivån längs en av väggarna är i nivå med golvet i undre våningen. Det blir säkert mycket dyrare med grund och markarbeten men man får ju å andra sida dubbla ytan så det kanske det är värt.

Det skulle vara intressant att veta om någon har byggt nåt dylikt, eller ritat eller räknat på det. Jag går själv i såna tankar men det ligger några år framåt i tiden. Jag har en del oanvänd tomtyta i sluttning som skulle passa för ändamålet.
 
Hej
Är det någon som byggt ett sutteräng attefallare ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.