Vi planerar för bygge av et orangeri under attefallsreglerna. Huvudanvändning blir övervintring av växter på vintern och uterum/lusthus på sommaren. På vintern skall temperaturen ligga runt 5-8 grader. Huset blir ca 4X6 meter med pulpettak och stora dubbla glasdörrar på den höga långväggen. Det vi har landat i är att bygga i 30-40 cm tjocka lättbetongblock. Från början tänkte vi gjuta en isolerad platta, men har funderingar på alternativ. En ide är att bara lägga ett golv i marktegel utan isolering under, men isolera grundbalk och marken utanför. Tanken är att nyttja marken som värmebuffert - kyler på sommaren och värmer på vintern. Samma princip som en jordkällare. Et sådant golv blir också mindre kännsligt för vattenspill, vilket kommer att hända med tanke på alla växter som skall bo där.
Det finns inga planer på att använda huset som bostad.

Vad tror ni om denna idé?
 
Ingen som har några synpunkter på idéen? Är det helt tokigt, eller håller argumenten? Väggar, tak och fönster/dörrar kommer förstås vara isolerade.
 
Vad blev det för golv till slut?
Går i liknande tankar men har varit inne på att isolera med någon typ av markskivor…
 
Det blev betongplatta utan isolering, men med 10 cm markisolering i 1,2 meters bredd runt huset. Murar i 30 cm lättbetong och papptak med 25 cm mineralull. Vi hade inga problem att hålla det frostfritt i vintras. Har ganske mycket belysning vilket bidrar till uppvärmningen även om det är LED. Och nu när det är mycket varmt ute är det skön svalka därinne. Vitputsat hus med bågformade fönsterdörrar, omgivet av grönska och uteplats med möbler.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Blåbäret_numero_uno och 6 till
  • Laddar…
Toppenfint!
Jag ska börja förbereda för grundmurar i veckan, kommer troligen inte få plats för lika stort, får se när jag börjar jämna ut marken...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.