Hej,

Vi ska renovera vårt kök och där ligger i dag ett klinkers golv med golvvärme(el), golvet bygger ca 2 cm på höjden jämfört med övriga golv. Tanken är att riva ut detta golvet och lägga parkett men frågan är hur man går tillväga för att undvika skador.

Huset är från 70 och består av träbjälklag och trästomme med en tegelfasad. Detta innebär att huset rör sig lättare och tenderar att spricka, så ju mindre påverkan ju bättre.

Så hur går man tillväga för att göra detta så skonsamt som möjligt? Och kommer man bli tvungen till att gjuta något nytt jämt sen eller kan man få det så bra att man bara lägger parketten direkt?
 
Redigerat:
Nu rev vi iof ut rubb o stubb (vi skulle rikta om golvet/golvbjälkarna).. men de som höll på.. använde typ kofot för klinkerplattorna och "flytet" som låg under (se för fasiken till att golvvärmen är helt bortkopplad :) ). Det var inte förrän de kom ner under det... som de börja använda sågar osv.

Som jag sa, för oss var det ju inte viktigt att göra minimal åverkan.. då allt skulle ut.. men det gick förvånansvärt smidigt för dem att ta loss "stora bitar" och lägga på kärran..frågan för er kanske snarare är hur det ser ut under? vad de gjort under klinkret.. spånskivor? gips? mycke flyt? trägolv? plast? en spånskiva/gips.. kan ju få sina törnar om man hackar med kofot..

Alla våra hus har varit ganska "rörliga" och jag har inte märkt att det verkar spela nån roll just vid "renovering".. utan snarare får man välja material osv efter husets förutsättningar.. efteråt :)

Innan vi flyttade hit, hade vi 70-talshus med källare.. och det huset renoverade vi.. valde plastmatta just pga att det rörde sig så mycket och vi ville inte ha problem med spruckna fogar osv i ev klinker/kakel.. vi reglade också om hela vardagsrum/matsal.. för att det rörde sig lite väl mycket.. så vi ville ha dit lite kortlingar o få samma höjd på allt.. (eg skulle det gjorts i alla rum, men det är inte lika märkbart i sovrummen.. att golven inte är 100%-iga)
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Aha, så man börjar med att bryta upp golvet försiktigt? Det ser ut som att de lagt golvet efter att köksskåpen installerades. D.v.s klinkerna tar slit vid bänkskåpen vilket borde innebära att om vi först bryter bort bänkskåpen så bör vi få bättre utgång för att bryta upp golvet. Absolut ska vi se till så att strömmen bryts först för golvvärmen, elektriker kommer finnas på plats redan första dagen.

Förhoppningen är att man kan bryta upp golvet utan att behöva ta in slipmaskiner eller liknande men risken är väl stor att det sitter stenhårt!

Vi har faktiskt inga sprickor i någon av de klinkergolv som ligger, inte ens på det helkaklade toaletten. Men man kan se på utsidan av huset att det blir lätt sprickor i grund och fasad(siporex sten).

När vi fick nya fönster insatta i vardagsrummet så kommer jag ihåg att hantverkare fick banka lite vilket resulterade i att man sen kunde se att gipsskivorna på insidan hade flyttat sig. Man får leta efter det men det är där och det är tyvärr sånt man får räkna med när man använder trä.

Taken är från 70 så det är inte dumt att byta, man kan se att de har sprickor mellan plattorna men om det varit så från början eller om det är rörelse vet jag inte.

Vi får hoppas att man kan bryta upp golvet försiktigt och att det släpper lätt från träet.
 
De började så hos oss iaf.. :) Det var samma princip här med att de slutat vid köksbänken (dvs lagt golvet efter). På vissa håll hade de plast under där det var stora springor (eller saknades trä..) i trägolvet under.. (flytet rann väl igenom?).. det verkade lossna väldigt lätt dock när de bröt (skitjobb liksom, massa damm och sopor.. de la i hinkar o bar ut)

riv_kokohall.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_8223.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Bjuder på två bilder när de börjat ta bort vårt klinkergolv.. (som sagt trägolv under).. så för oss (som skulle ner längre) tog de in andra maskiner (tigersåg) först när hela trägolvet var framme ..så de blev stegvis..
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Var glada att ni inte har sprickor o så inne.. i våra golv har vi tappat fogar helt på sina håll och man ser att de (tidigare) fyllt i flera gånger där man går mycket..

Så troligen har de gjort ett bra jobb (underarbete) när de gjorde er klinker! Vi vågade som sagt inte chansa på det när vi renoverade vårt 70-talshus sist (badrummet) blev plastmatta.. då alla golv knarrar.. parketten hade glidit isär på sina håll och det fanns minst en spricka eller utbuktning i varje sovrum (vägg). Detsamma gällde för alla andra hus på gatan med typ hehe.. och vissa hade klinker där med i badrummen.

Man får helt enkelt känna sig för lite..hur man vill ha det och vad huset har för förutsättningar..
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Tack för bilderna, är faktiskt lite rädd för att hugga upp golvet, vet aldrig hur svårt det blir att få bort fixen. Har man otur har de gjort ett riktigt bra jobb så att det måste hackas upp och det är inte kul när det är trägolv. Vår tanke är inte att byta ut undergolvet utan att lägga parkett på det. Risken är dock stor att vi måste flytskackla golvet efter att vi brutet upp det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.