Äldre kåk från 1936 och tillträdde i början av 2020. Bifogade bilder på vinden. Dessa med prefixet vind-1 är på vindsutrymmet ovanpå den nya sidan av huset (tidigt 80 talet) medan vind-2 av murstocken från när huset byggdes. Isoleringen verkar vara en sorglig kombination av fiber-duk och spån. Fasaden gjordes om 2018 och förmodligen då täcktes över ventilationshålen.

Har ingen aning om vinden har problem eller ej. Inget som luktar illa. Inget som verkar fuktigt. Enda anmärkning Anticimex hade var mikro påväxten på murstocken vilket syns i bilden. Påväxten skulle besiktas (d.v.s. besök på vinden då å då) för att säkra att den inte växte annars inget skulle behövde åtgärdas (enligt Anticimex).

Hur skaffar man sig kunskap om sin vind? Ska man sätta in fukt + temp mätare? Manuellt nyttjas en fuktmätare? Mögel lufttest? Och så vidare.....

Söker tips hur man ska kontrollera vind. Upplever att vinden idag är "tätt" d.v.s. inget eller minimal lufttillförsel via takfoten. Också blir osäker om spån behöver påfyllning. Tacksamt för guidning!
 
  • Vindsutrymme med synliga träbjälkar och en blandning av isoleringsmaterial på golvet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Oisolerat vindsutrymme med synliga takbjälkar, gammal isolering och murstock.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vy genom ett ventileringshål i en vindsvåning som visar tak och hus i bakgrunden, med fokus på äldre isoleringsmaterial och trästrukturer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vindutrymme med synliga takbjälkar, gammal isolering och mikropåväxt på murstock.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
[inget svar snarare en komplettering]

Trodde bifogade bilderna skulle behålla sina namn. Nix. Första 3 bilderna tillhör den nya delen av huset medan den sista med murstocken den äldre.

Antagligen när vinden utformades var vedpannan i bruk. Antar att eldningen suger med sig mycket fukt och därmed kanske det var lämpligt då att ha en sluten vind (d.v.s. ingen lufttillströmning från takfoten eller ventil håll). Hittills har elpatronen brukats och förblir så ett tag till (d.v.s. ingen lust att elda).

Undrar om det är meningsfullt att manuellt mäta fukten med fuktmätare? Hos Trygghetsvakten får man intrycket att mätare som säljs på bygghandeln är inte särskild pålitligt. Just nu skulle glädjas av en ungefärlig fingervisning. ;-)
 
Trygghetsvakten är väl en del av Anticimex, eller lierat med dem, och vill sälja sina egna grejer och tjänster.

Själv har jag temp och fuktmätare med trådlös överföring till centralinstrumetet, som sitter i hallen.
Så jag ser tamp och RH i bostaden, på vinden och ute.
Grejerna är köpta på JULA eller Clas Olsson och funkar bra tycker jag.
 
  • Gilla
MatthewCampbell
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.