Det är dags att måla om huset in- och utvändigt och således dags att köpa färg. Men vad ska du tänka på när du köper färg? Och hur är en bra färg? Vi talade med färgforskaren Anders Larsson som berättar om utmaningarna som färgtillverkarna ställs inför.

Du kan läsa artikeln här: Att köpa rätt färg
 
E
Skrivet av: Occident

Om man vill undvika all ev oro för färgens kvalitet ska man välja gamla beprövade färger som linoljefärg och slamfärg. Dessa färger har fungerat i hundratals år och har aldrig fått en enda fasad att ruttna eftersom träet kan andas genom färgen. Har målat vårt eget hus med linoljefärg och det har fungerat utmärkt. Visst tar det lite extra tid eftersom färgen måste läggas på tunt, men jag slipper stå och skrapa fasader vart 10:e år. Det är bara att pensla på lite linolja om ytan börjar bli matt. Många hävdar att linoljefärg är dyrare än vanlig färg vilket inte är sant eftersom den är enormt dryg. Ev mögelpåväxt tvättas bort med lite såpa. Miljövänligt, och bra för den som målar. Vill man veta mer finns bra information hos tillverkarna som t ex Ottossons färg och Allbäcks linoljefärg. Dessa färger säljs oftast inte i vanliga färgaffärer utan måste köpas via byggnadsvårdsbutiker. Men de finns lite överallt idag. Tidningen Gård & Torp har listor på alla byggnadsvårdsbutiker i landet och man kan även köpa på nätet från tillverkare.

Lycka till!
 
E
Skrivet av: Håkan Brorson

Håller med ovanstående till fullo. Målade nyinredd vind på 20-talshus med vit linoljeförg med 15% balsamterpentin. Väldigt fin yta och man anar precis trästrukturen bakom. Fönstren nytillverkade i gammal modell med löstagbart innerfönster. Gammalt oregelbundet glas i spröjsade ytterfönster och ryskt industriglaa (nästan som handgjort) i innerfönstren. Ströks x 3 med vit linoljefär i minskad spädning för varje lager.
 
E
Skrivet av: ertono

Som vanligt en enda lång gäspning när man ska försöka ge råd om färger.
Och inte blir det bättre med byggnadsvårdsfundamentalister som tror sig ha svar på allt. (Ovanstående två kommenterar är dock inte det värsta man läst i frågan.)
 
E
Skrivet av: Johan

Det var mycket text för att säga att man förmodligen får bättre färg om man köper den dyrt... men om man har tur kan billig färg också fungera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.