A
Har en undran.:När man skriver på för nybyggnation hos en husproducent brukar det vara tre kontrakt, varav det första kallas för köpeavtal. Man brukar då betala en handpenning för att de ska ta fram bygglovsritningar etc. Om man sedan ändrar sig, dvs inte har skrivit på de sista kontrakten och inte gjort slutbeställning och vill annulera köpet, vad händer då? Är det någon som har erfarenheter av detta?
 
Mig veterligen är det inget företag som tecknar kontrakt i olika etapper.
Ett avtal är ett avtal, enligt Konsumenttjänstlagen om det är ett entreprenadkontrakt och enligt Konsumentköplagen om det är fråga om ett köpeavtal avseende trähusmaterial. Respektive lagars bestämmelser gäller.
I avtal enligt Konsumenköplagen får handpenning avtalas, i avtal enligt Konsumenttjänstlagen får dock inte detta ske, det räknas som förskott och sådant får inte avtalas enligt denna lag. Det är dock trots detta vanligt att så sker.
Det finns dock företag vilka konsumentverket förbjudit att ta ut handpenning.

Om köparen önskar bryta ingånget avtal har säljaren alltid rätt till ersättning motsvarande det arbete som lagts ner och i vissa fall även för vissa av de "störningar" för säljaren som annullationen inneburit. Villkoren finns angivna i respektive lag och kan vara kompletterade i avtalsvillkoren.

Jag vet inte vad du menar med tre kontrakt. Avser du 1. köpeavtal avseende materialet som tecknas med en tillverkare, 2. entreprenadkontrakt med entreprenör(-er), samt 3. möjligen kontrakt avseende köp av tomten??

Det klart säkraste är att köpa av ett företag som kan tillhandahålla totalentreprenad och då är det fråga om ett enda avtal, ett entreprenadkontrakt enligt Konsumenttjänstlagen och avtalsvillkoren ABS 09. Vid flera avtal, s.k. delad entreprenad, är risken stor att viktiga frågor hamnar mellan stolarna och de olika parterna vid fel och strul skyller på varandra.
Utöver dessa avtal tillkommer naturligtvis köpekontraktet avseende tomten. För sådant kontrakt gäller villkoren i Jordabalken.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.