Hej,

Vi är spekulanter på ett hus med förhöjda radonvärden. Man har iofs bara gjort en kortidsmätning i mars och värdena visade 180 Bq/m3 och 240 Bq/m3 i de mätta rummen. Huset är i ett plan 119 kvm + 119 kvm källare. Markplanet är byggt med blåbetong. Radonet kommer således troligen från materiallet och inte marken. Marken skall inte heller vara i en riskzon där radon tidigare har mätts upp.

Jag har nu läst på en massa ställen och förstått att man kan lufta ut radonet. Man ska bl a kunna investera i en FTX anläggningen eller på andra sätt ventilera bort problemet. Nu är det så att huset inte har någon vind. Det är ett platt tak med papp på. Finns det någon där ute som har några rekommendationer för hur man då skall lösa detta?

//Mikael
 
Vet att vi på något ställe där det va platt tak, satte aggregatet i källaren och gick uppåt med kanalerna i hörnena av rummen, sen byggde ägaren in dom med gips, efter inklädnad och tapetsering tänkte man inte ens på att det var något där.
Funkar även att kanalerna i garderober och dyl

Tilluftsdon finns ju även med golvmodell, vilket gör att du kan komma underifrån med rören.

Edit: Är du säker på att det inte finns ett litet mellanrum mellan innertak och yttertak...
Blir ju väldigt svårt att inspektera vind och se ev läckor på huset.
Brukar nästan jämt sitta någon liten inspektions lucka någonstans.
 
Redigerat:
1: Det går inte att utgå från att det inte finns ett tillskott av markradon! Kontrollera detta genom mätning. (I princip all mark i Sverige avger Radon, det viktiga är om det kommer in i bostaden eller ej)
2: Avvakta med eventuella åtgärder tills ni kunnat utföra en långtidsmätning (i ert fall tidigast start i oktober). Då får ni dels mer tillförlitliga värden och kan också eventuellt få bidrag till installationen.

Dom uppmätta värdena indikerar ju inte några alarmerande värden, så det är knappast någon panik med åtgärder, förstår iofs om man vill fixa det före eller i samband med inflyttning, men FTX är ju inte en helt billig åtgärd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.