Hej

Jag och min sambo har köpt ett hus som är daterat någonstans kring 1890 talet. Ett mycket fint hus enligt oss själva med allt som hör till ett gammalt hus.

Men till frågan..

Den förra ägaren fick den briljanta iden någon gång under 70 talet att riva bakugn, murning till vedspis (dock inte kåpan) samt bägga murstockarna (från mellanbjälklaget och upp).

Så vad ska jag använda mig av för att kunna använda kakelugn samt vedspis, modul eller låta en murare mura upp nya murstockar ifrån andra våningen?

Mvh Hans
 
Jag skulle låta mura upp nya murstockar, de brukar ha en stor del i inomhusklimatet i äldre hus
 
Hej

Jo det är kanske det bästa när man ändå håller på med att försöka återställa lite av den förstörelse som skedde under den glada renoveringsdöden på 70 talet. Dock så blir det ju inte något dåligt ingrepp på huset, man har nämligen byggt om hela halva övervåningen efter att piporna försvann..
 
Jag har faktiskt gjort bägge skorstenar i vårt hus. Stor renovering av en gård från 1850. För att göra en berättelse kort så satte jag en modulskorsten i pannrummet för en biobränslepanna och inne i huset murade jag själv upp en tegelskorsten från grunden. Dels för att jag gillar materialet men också för att tegelskorstenen lagrar värmen hela natten långt efter att man har slutat elda i kaminen. En annan positiv effekt är ju att gammalt tegel får man ju tag på nästan gratis och murbruk är inte det dyraste.
 
Gött..

Ja det kanske inte är så dumt att mura upp skorstenarna igen, kapar ju nästan halva jobbet( mura från andra våningen). Snickra, dra för av alla de slag har jag gjort och gör men mura det kommer isåfall bli något nytt. Hur svårt är detta (vet att det är väldigt individuellt)?
 
Hade ej heller murat förut. Inget svårt alls. Spika upp några reglar att följa så går det som en dans!
 
Menar du att man sätter 4 reglar vid hörnen på skorstenen så att det blir rakt?
 
Det finns en enklare skrift som förklarar lite hur man gör här
Håller också med föregående inlägg att det är trevligt med riktiga tegelskorstenar, jag var med som hantlangare och hjälpreda när vi murade upp två stycken i vårt hus och jag skulle inte tveka att göra det själv nästa gång. Bara man börjar rätt med skiften och håller koll så att det inte börjar bli snett, vi spände murarsnören i lod. Det jobbiga är allt material som måste bäras fram!
 
Går fint att följa en eller flera (raka) reglar vid murning. Man kan också markera med streck på regeln så man får jämna skift. Naturligtvis kan man även som Nybyggarn säger föja murarsnören i lod. Man kan även mura på frihand och kolla av med vattenpass då och då. Kom bara ihåg att lagt bruk, lagd sten ligger, d.v.s. har man lagt en sten och tycker att man måste lyfta den igen och justera så skall bruket skrapas av, ner i spannen igen och upp med en ny klick.

Känns allt osäkert kan man ju övningsmura upp en liten mur eller väg först.

Lycka till! Kommer att gå hur bra som helst!
 
Nu tänker jag faktiskt byta ämne i denna tråd och fråga lite kring isolering i golv.. Vet att detta har tagits upp otaliga gånger men men. Är det så farligt att lägga rockwool i golvbjälklaget. Snickarna jag pratar med säger att det ej är farligt, och då hör det till att en av dom är riktigt duktig på gamla hus.
 
Det blir bättre om du startar en helt ny tråd med ny rubrik.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.