Vi håller på att bygga en 5,5m stor takkupa i vårt 70-talshus, där konstruktionen gör att vi avlastar flera takstolar med en stor limträbalk som inte är helt centrerad under nock. Egentligen skulle vi ha vanlig 2,4m takhöjd men när det öppnades upp till nock för arbetena med limträbalken tyckte vi det var härligt med rymden och har alltså bestämt oss för att utnyttja det till en viss del. Men nu ifrågasatte snickaren det för ena sidan om limträbalken eftersom det kräver en ganska stor insats vad gäller gips/spackling, eftersom på den sida av limträbalken med mindre yta sitter det beslag som sticker ut ca 3cm, samt skruvplåtar i infästning av hanbjälkar mot takstolar. Vi vill ändå ha öppet på båda sidor om limträbalken, men behöver minska tidsåtgången eftersom vi måste vara klara vid midsommar. Därför har jag kommit fram till några alternativ där vi lutar åt nr 1, möjligen nr 2 vad gäller hanbjälkarna:

1. Antingen gipsa in hanbjälkarna så beslagen inte syns på dem genom att sätta 2st 45x45-reglar på vardera sida och sedan gips på. Däremot kommer beslagen sticka upp ovanför där de är skruvade i limträbalken (se detaljbild). Min förhoppning är då att man kanske inte tänker på det ändå bara är på ovansidan och allt är målat i vitt, inkl limträbalken.

2. Alternativt att inte gipsa in hanbjälkarna alls, utan kanske bara låta dem vara eller "snygga till dem" litegrann och måla allt vitt, för att spara tid/pengar som är viktigt i sammanhanget. Avskyr man det kanske man kan lösa gipsningen själv någon gång i framtiden.

3. ?? Utanför-boxen-lösningar? Byta typ av beslag, lösa något med stora mängder spackel etc etc?

4. Bygga igen utrymmet på vänster sida om limträbalken till 2,4m i tak på den sidan. Det här vill vi helst inte göra.

5. Regla upp på limträbalken så även beslagen på den blir ingipsade, dock blir "triangeln" mellan limträbalk, hanbjälkar och takstolar då så liten så det nästan blir onödigt, speciellt med tanke på arbetsinsatsen som blir mycket större i form av gips/spackeljobb. Detta vill vi alltså helst inte heller göra.

Vad säger ni?

Edit: "bordet" där det bla står en flaska är där trappan kommer upp.
 
  • Byggplats för takkupa med exponerad limträbalk och hanbjälkar, byggmaterial och verktyg synliga.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Detaljbild av limträbalk och hanbjälkar med synliga metallbeslag i takkonstruktion.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja, nu är det skert löst men jag hade i första hand satt plant tak under hanbjälkarna. Alternativt målat bjälkarna vita och beslagen i en avvikande kulör (grått?).

Hur blev det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.