Status
Inte öppen för fler kommentarer.
A
Fan nu kom oron från ingenstans, mitt eluttag har ramlat ut och försökte sätta tillbaks det men nu ser jag att det blev smulor av vita klumpar där skruven satt. Vi hade en hantverkare här för något år sedan som bytte alla eluttag men det lyckades tydligen inte så bra.

Från början tänkte jag bara att det är gips men sedan kommer tankarna, sökte runt och ser tom här att asbest har använts i gips, huset är byggt 1968 där.

FAN FAN.

Tejpade runt eluttaget och satte på min luftrenare men detta var inte så bra alltså. funderar på att dra ut sängen därifrån inatt.
 
tommib
Ta tre djupa andetag (i ett annat rum om det känns bättre). Torka upp det som lossnade med en bit blött hushållspapper och släng i soporna. Klart. Den större risken här är att eluttaget inte sitter bra, det behöver åtgärdas.

Även om det är frågan om asbest, vilket det troligen inte är, så är det extremt små mängder och det frigörs inga farliga fibrer på det där sättet. Problemet med asbest är när man bearbetar det med skärande eller slipande verktyg så att det dammar. Det är de små fibrerna som är farliga. Asbest i fast form, t.ex som eternitplattor eller bundet i svartlim, är inte farligt.

Luftrenaren är för övrigt helt fel väg att gå om det skulle röra sig om ett utsläpp av asbestfibrer. Om den inte har ett HEPA-filter så sprider du bara fibrerna värre med den. Men för att klargöra, i detta fallet spelar det ingen roll.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
tommib
Den mängden och hanteringen du beskriver skulle inte spela någon roll även om det var värsta sortens asbest. Men det var det inte. Det var troligen spackel eller gips. Så det är lugnt. Du löper mycket större risk att dö av något annat, t.ex. en stressorsakad hjärtinfarkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.