Hej!

Vi är ett par som funderar på att bygga hus och har samlat kataloger och diverse material. Vi kan inte hitta den villan som vi söker och vi funderar nu på att anlita en arkitekt. Är det någon som har erfarenhet av det och kan tipsa om bra arkitekter, vad det kostar och vad man bör tänka på när man kontaktar dem. Vi kommer att bygga runt Gbg men har inte hittat den optimala tomten ännu men söker för fullt. Tips på tomter är alltså också välkommet.

//Anette_Jonas ::)
 
Vi bygger ett arkitektritat, men elementhus. Vad vi gjorde var att se på olika hustyper med arkitekten och sedan gjorde hon ett förslag som vi filade på tillsammans. Sedan bad vi in offerter från element-tillverkare.

Jag har förstått att olika arkitekter debiterar olika. Vissa (vår) per timme, andra som % på huspriset (har jag hört)

Huset är visserligen inte klart ännu, men hittills är vi nöjda med det jobbet arkitekten gjort. Skall diskutera fönsterfoder med henne i morgon.

Ring runt och hör, eller hellre sök upp snygga hus som en arkitekt ritat och kontakta denne. Det är även bra att göra upp en lista över vilka utrymmen man vill ha före man träffar arkitekten.
 
Rita själv den planlösning ni vill ha och ta sedan hjälp av den husfabrikant ni vill köpa hus av. Deras arkitekter hjälper till att göra en riktig ritning av er skiss. Alla husfabrikanter tycker inte man kan göra så, men det finns de som gärna hjälper till. Så gör i alla fall vi. Lättast är väl om man hittar ett snarlikt hus som man vill ha och gör ändringar, men man kan även få hjälp med ett hus man ritat helt själv. Vi behöver inte betala extra för det.
 
Bra synpunkter. Beroende på kan husfrabrikantens arkitekter vara riktigt bra, men risken är att de sneglar på "vad som går att göra"

Ett annat tips då man arkitektritar är att ha en byggmästare att komma med synpunkter på vad smär bra/dåligt/billigt/dyrt att bygga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.