Hej!

Jag är själv snickare samt har tänkt bygga hela huset själv och endast ta hjälp av släktingar/vänner, och därmed inte hyra in någon byggfirma. Är jag ändå tvungen att ha en arbetsmiljöplan på bygget? Jag kommer ju att anlita VVS och Elmontör då jag inte kan gör det själv. Kostar det något att gör en förhandsanmälan till byggarbetsplatsen som det krävs vid en arbetsmiljöplan?

Tack på förhand
 
Du behöver ej en AMP när du bygger själv. endast arbetsgivare behöver AMP. När du kontrakterar elis och röris då kan du skriva i avtalet att de ansvarar för arbetsmiljön.
Förhandsanmälan kostar ej men du behöver ej göra en, det gör man endast vid större byggen.
 
Okej det låter ju rimligt :) finns det någon källa där det står om detta? Vi har fått bygglov men i ansökan står det att vi måste ha en arbetsmiljöplan. Finns det någon källa man kan hänvisa kommunen till där detta står?
Tack för ditt svar :)
 
Saxat från AFS: 1999:03
http://www.av.se/dokument/afs/AFS1999_03.pdf

2 § De som ensamma eller gemensamt med familjemedlem yrkesmässigt driver byggnads- eller
anläggningsarbete utan anställd skall – utöver vad som framgår av 3 kap. 5 § arbetsmiljölagen – följa bestämmelserna i 2 kap. 1–8 §§ samt 3 kap. 2 § första och tredje stycket, 2 a § första stycket och 3–4 §§ samma lag.

Tja du får nog knapa ihop en AMP om du kommer arbeta "yrkesmässigt"

Följ desssa tips: http://www.ampguiden.net/sa/node.asp?node=70

Där finns en mall längst ner på sidan för AMP.

Ang förhandsanmälan:

"Beräknas arbetet pågå under längre tid än 30 arbetsdagar och där mer än 20 personer vid något tillfälle sysselsätts samtidigt eller om antalet persondagar beräknas överstiga 500 ska förhandsanmälan lämnas till Arbetsmiljöverket."
 
Okej, det är väl lika bra vi gör det då. Tack för hjälpen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.