Hej,

Vi är påväg att ta ner en väldigt stor gran på gården då den kommer vara i vägen för utbyggnad av vårt hus. Men granen är väldigt rak och ståtlig så hade varit roligt att få med ett inslag av granen i huset.

Så jag tänkte fråga ni som vet om det är möjligt att såga ut en hel skiva från granen som man kan använda som köksbänk, och även sittbänk till hallen Granen är ca 220cm i omkrets så att få ut en 60cm bred x 600cm lång skiva är möjligt. Men kommer det fungera? kommer den slå sig och bli krokig när den fått torka?

Tacksam för svar/synpunkter
 
Sågar ni ut en 60 cm bred "bräda" kommer den garanterat att slå sig, man får såga stavar och limma ihop till en skiva. Vänta en stund så kommer folk som kan det här att ge uttömmande svar.
 
Torkning av trä är en hel vetenskap, men som Fotografen skriver ovan är det inte tillrådigt att såga ut allt i ett stycke. Det finns dessutom en närmast 100%-ig risk att skivan spricker efter ett tag då den torkar ojämnt, och rörelserna i träet är olika stora i mitten och på sidorna.

Ställ frågan i möbelsnickeriforumet för ännu bättre svar!
 
Tricket är att få "stående årsringar". Det får man genom att såga precis bredvid kärnan. Troligen är det säkrast att du sågar två tunnare brädor på var sida om kärnan som du skruvlimmar.
 
Har sett detta precis nyligen på en restaurang på Island, dock gjort i björk, alla borden hade slagit sig mera eller mindre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.