Hej!

I vårt hus har det varit en panna (förmodligen ved/olja) i källaren, den är borta sedan länge och huset värms upp med elpanna idag.

Nu vill vi gärna ha en braskamin på bottenvåningen. Den enda rökkanalen som är ledig och inom räckvidd är den där pannan var ansluten. Är det möjligt/tillåtet att använda rökkanalen till en kamin på bottenvåningen, även om kanalen går längre ner till källaren? Medför det problem vid drift eller sotning?
 
Staffans2000
Det går så bra så.
 
Det går säkert bra. Om den inte använts på länge bör den täthetskontrolleras och kanske anpassas för ändrad användning. I slutskedet behövs även ett godkännande av ansvarig sotare.
 
Tack för svaren! Skorstenen / rökkanalen har inte använts på ca 15 år. Sotaren var här för en vecka sedan och inspekterade den för att vi funderade på att installera en pelletspanna. Han hade inga anmärkningar förutom att det sitter skräp (gammalt fågelbo eller dylikt) i kanalen och att vi borde ha ett insatsrör om vi kör pellets, för att vi skulle få problem med kondens annars (för stor diameter av rökkanal). Vet tyvärr inte om det finns kondensrisk med kamin på denna kanal, vore smidigare om man kunde slippa insatsrör.

Nu lutar vi i alla fall mer åt luft-vatten värmepump plus braskamin. Glömde tyvärr att fråga sotaren om idén med kaminen på ex-pannans rökkanal, men som ni säger verkar det inte vara omöjligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.