Hej,

Vi håller på att ta in en entreprenör för att bygga badrum på övre plan (nybyggnation). Vi tog ett standardavtal från villaägarnas riksförbund och ville använda. Entreprenör vill inte ha ett avtal med både allrisk försäkring och ansvarsförsäkring, vilket var med i avtalet.

Han vill bara ha ansvarsförsäkring. Vad innebär detta?

Vi ville skriva så här:

11. Försäkringar
Entreprenören skall ha allriskförsäkring för skador på entreprenaden. Beställaren skall vara medförsäkrad. Försäkringen skall gälla under entreprenadtiden och under två år efter entreprenadens godkännande såvitt gäller skador för vilka entreprenören ansvarar. Försäkringsbeloppet skall motsvara återanskaffningsvärdet av entreprenaden jämte material, varor och arbete som beställaren tillhandahåller. Självrisken skall högst vara ett prisbasbelopp enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Entreprenören skall vidare ha ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet under entreprenadtiden och under två år efter entreprenadens godkännande. Försäkringsbeloppet skall lägst vara 200 prisbasbelopp. Självrisken skall högst vara ett prisbasbelopp.

Med basbelopp förstås prisbasbeloppet vid tiden för entreprenadavtalets ingående.

Entreprenören skall tillställa beställaren bevis om att överenskomna försäkringar finns. Om entreprenören underlåter detta och rättelse inte sker, får beställaren på entreprenörens bekostnad själv teckna försäkring.
Vid skada åligger det part att utnyttja avtalad försäkring.
 
C
En allriskförsäkring är vad den uppger sig vara" en försäkring som gäller för "alla" skador".Jämför vagnskadeförsäkringen på en bil.

En ansvarighetsförsäkring är en försäkring som övertar skadevållarens betalningsansvar för en eventuell skada. Jämför trafikförsäkringen på Din bil.

Carra
 
Tack, det är alltså någon man bör kräva av en entreprenör?
 
Ja, det skall ni absolut kräva.
Den av er citerade lydelsen, som ju överensstämmer med vad som står i standardvillkor och rekommenderas av försäkringsbolagen och i Administrativa Föreskrifter AF AMA, är bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.