Hej, ska bygga en lägre stödmur som avslutning på en slänt bakom huset, 60cm över marknivå på framsida och ca 29 meter lång. Avstånd till hus strax över fem meter.

Tänkte ansluta murens dräneringsslang till husets dagvattensystem men verkar (inte grävt upp än) som det ligger rätt grunt på baksidan så blir lite orolig över om jag verkligen kan få ner murens dränrör på rätt djup och ha fall fram till dagvattenrören.

Ett alternativ skulle kunna vara att ansluta till husets dräneringssystem istället, som ju ligger avsevärt djupare. Normalt sett är det väl ytterst små vattenmängder det handlar om men tänker skyfall som rinner ner längs med slänten och in bakom muren. Det vattnet verka inte så smart att leda rätt ner i husets dränering även om det säkert dräneras ut och torkar upp med tiden. Det är platta på mark, förresten. Hade en kort diskussion med de som byggde husets grund och de verkade tycka detta var helt OK.

Sista alternativet är att gräva en ny egen lina ända ner till dagvattenbrunnen. Har inte anlagt gräsmatta än så för den sakens skull är det inget problem men det är en 20 meter extra att gräva. Känns spontant som lite bökigare att hålla korrekt fall bakom muren i detta fallet då hela sträckningen behöver luta åt ett håll, till skillnad från de andra varianterna där dräneringen ”tappas av” på mitten.

Så, tre alternativ:
  1. Anslut till dagvattnet vid stuprör (så länge fallet räcker)
  2. Anslut till husets dränering. Det förmodat ökade flödet iom muren inget problem.
  3. Hål murens dränering separat ända fram till dagvattenbrunnen.
Hur skulle ni göra?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.