Hej!

Jag ska sätta en ny golvbrunn (och ta bort två gamla) i en gjuten platta.

Jag har sågat och bilat, men nu kom jag till ett skikt betong som jag inte kommer igenom alls... Jag antar att det gråa röret som syns på bilden ansluter till en stam som ligger djupare i plattan. Jag skulle teoretiskt sätt kunna ansluta den nya golvbrunnen på denna punkten, men jag måste komma in från andra hållet, och då måste jag ju bila bort mer.

Finns det något trick att använda? Min slagborr och min bilare orkar inte igenom.

Eller ska man kasta in handduken och hitta någon firma som kan hjälpa till? Vad är det då för firma, VVS eller?

14476799782080.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hyr en ordentlig bilningsmaskin. Kostar inte många hundralappar och det är ju bara frågan om att hyra en tillräckligt stor för att lösa problemet ;)
 
Nu vet jag ju inte hur klen maskin du har provat med, men som alternativ till att hyra, så kan man köpa en rejält kraftig lågprismaskin för samma pengar som det kostar att hyra över en helg. Det brukar finnas angivet hur många Joul slagenergi maskinen har. En klen maskin brukar ligga på 1,5 - 2 Joule, en skaplig bilningsmaskin 4 - 5 Joule. Sedan finns det ju maskiner som mer är åt hållet bergborrningsmaskiner på 50 Joule.

Men om den maskin du provat med nu ligger på max 2 Joule, så skulle jag prova med en maskin på 4 - 5 Joule (kostar 4 - 500 att köpa). Starkare maskiner än så blir rätt otympliga.
 
  • Gilla
Jnatanator
  • Laddar…
Pratar vi slagborr eller bilmaskin?

Kan man hacka på hur hårt som helst runt röret utan att skada det? (Borträknat scenariot att jag träffar röret. ;) )
 
Är ingen specialist på området. Men det är nog oftast en rejäl s.k borrhammare som används som bilningsmaskin. Det är en oerhörd skillnad mellan en borrhammare (även en klen sådan) och en slagborr. Slagborr duger att borra i puts och liknande material. Men inget hårdare än så.
 
  • Gilla
Andreas Lundgren
  • Laddar…
Jag har hyrt en Bosch GSH 16-28 de gånger jag har bytt golvbrunnar hemma. 16 kg tung och 45 J per slag. Möjligt att det går med mindre maskiner, men den här gör jobbet enkelt. Givetvis måste man vara observant på rör som gjutits in i golvet.
 
Krilleman
Sitter brunnen löst eller är muffen limmad?
 
krilleman_215 skrev:
Sitter brunnen löst eller är muffen limmad?
Golvbrunnen satt i en 90° sväng som i sin tur gick till röret som syns på första bilden nedan. Detta rör börjar ca 20 cm under golvplattans ovansida och går lodrätt ca 30 cm ner under plattan.

Hur kopplar man in nytt avlopp på detta? I det nya ska det till tre nya avlopp (2 st vask + dusch), kan jag dra de avloppen i plattan, koppla samman dem i plattan och sedan ansluta här? Eller måste jag dra, och koppla ihop, nya avlopp under plattan så som det var innan? Det verkar som om varje avlopp i det gamla badrummet (dusch, bad, vask, toa och bidé) har kopplats ihop under plattan (ca 30 cm under). Och vad gör jag med de gamla anslutningarna, lämnar man dem som råttbo och bara täpper till dem? Jag inser att det blev rätt rörigt beskrivet, så jag gjorde en fin bild i paint nedan! :D

14477009717410.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


avlopp ritning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det gråa är plattan från sidan, det röda gamla rör och det blåa förslag på nya rör.
 
arneri68 skrev:
Jag har hyrt en Bosch GSH 16-28 de gånger jag har bytt golvbrunnar hemma. 16 kg tung och 45 J per slag. Möjligt att det går med mindre maskiner, men den här gör jobbet enkelt. Givetvis måste man vara observant på rör som gjutits in i golvet.
Jag köpte den billigaste borrhammaren på 5 J på Jula, det var med nöd, näppe och mycket vilja som det gick kan jag säga. Och jag fick först köra med borren tills det var schweizerost innan jag kunde börja bila... Men tusen tack till er alla för go-attityd, en halvtimme vid byggahus på datorn, en tur till Jula och en Max-burgare på det så fick jag tillbaka lite ork och optimism. Och det gick ju till slut! :D
 
R
Byggmax säljer annars tjänsten på sin hemsida med brunnbyte, 1650kr och då bilar de upp allt, tar bort befintlig brunn, ansluter den nya brunnen och gjuter igen. De fick göra jobbet hos mig i höstas.
 
Roland112 skrev:
Byggmax säljer annars tjänsten på sin hemsida med brunnbyte, 1650kr
Jo, jag har funderat på att ta in hjälp, men nu ska inte brunnarna in på samma ställe som innan, så det blir inte fastpris, och pga ändringarna i ROT-bidraget så verkar det helt omöjligt att få tag på en hantverkare innan årsskiftet...
 
Jag "puffar" upp denna frågan igen, är det OK att koppla samman de nya avloppen i plattan som det blåa visar i bilden?

I det nya ska det till tre nya avlopp (2 st vask + dusch), kan jag dra de avloppen i plattan, koppla samman dem i plattan och sedan ansluta här? Eller måste jag dra, och koppla ihop, nya avlopp under plattan så som det var innan? Det verkar som om varje avlopp i det gamla badrummet (dusch, bad, vask, toa och bidé) har kopplats ihop under plattan (ca 30 cm under). Och vad gör jag med de gamla anslutningarna, lämnar man dem som råttbo och bara täpper till dem? Jag inser att det blev rätt rörigt beskrivet, så jag gjorde en fin bild i paint nedan!

avlopp ritning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
R
hmm okej. Jag ser dock nu att byggmax har höjt priserna på brunnsbyte, antagligen för att rot-avdraget ändrats till 30% så nu tar de 2000kr för samma tjänst. Nu är de ju itne byggmax som utför jobbet utan de lejjer ut de på en vanlig vvs firma. Den de ordnade för mig kom en vecka efter jag beställt jobbet, bor du I göteborg så har jag kontakter till den firman som kan göra de relativt fort. Dock blir de ju rätt dyrt så du kanske ska bila vidare själv ett tag till innan.
 
Du bör avsluta sticken under plattan som inte används, stor risk för att det byggs upp "skit" som inte spolas bort därifrån annars.
Lättast bilar du lite till och byter till nya delar på en raksträcka.
 
Raksträckan ligger ju ca 30 cm under plattan, så i så fall får jag ju gräva upp rätt mycket grus. Är det så man brukar göra, eller brukar avloppsrören kanske inte gå så djupt?

De blåa är avlopp som ska vara kvar eller tillkomma, och de röda är avlopp som ska bort. Jag har ingen aning om hur det ser ut under jord. Det blir ju att bila upp hela badrummet om jag ska räta ut detta helt.

14477460292230.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kanske dags att ta hit en firma trots allt, och låta det bli efter nyår om det krävs... Börjar bli bökigt. (Fast ni får gärna ändå tala om hur det bör göras så att jag kan hålla koll på att det görs rätt om jag väljer att lägga ut det. ;) ) Är det VVS-firma eller någon allmän-bygg?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.