Hej,
bygger liten gästtoalett (toa och tvättfat) på andra våningen men saknar någon bra möjlighet att ansluta avloppet till det befintliga på 1:a vån.
Har en tanke att det kanske kan gå att ansluta avloppet till röret med vakuumventilen som finns ca 5 m bort på andra vån. (på en kallvind). Det röret är 75 mm och är ju kopplat till avloppet på 1.a vån. Fallet från det "nya" avloppet på 2:a vån till röret med vakuumventilen är ca 15 cm/5m.

/Janne
 
Vill bara tillägga att det handlar om ett enskilt avlopp "på landet" med egen 3-kammarbrunn o.s.v.
/Janne
 
Krilleman
WC ska alltid ha 110mm anslutning. Allt annat är inte följa normer och regler.
 
steg ett är annars att planlägga placering av ny toalett där det finns åtkomst till stammar. Det är ingen bra början att börja bygga och sen konstatera att man snudd på behöver pump för att förflytta skiten till stammen.
 
Nu fanns det ingen alternativ placering av toan att välja. Den kommer dessutom att användas väldigt sporadiskt/sällan. Vad är risken med 75 mm avlopp från toan? Större risk för stopp i rören antar jag?
Någon som har erfarenhet av 75 mm rör från toa? (Det är enbart den lodräta delen från 2:a vån. till 1:a vån. som det är 75 mm rör)
Stefan; Behövs pump med 15 cm fall på 5 m sträcka med 110 rör?

/Janne
 
Kan du inte byta ut 75mm röret mot ett 110mm rör? I så fall löser du ju de flesta problemen.
 
Hur långt är röret 75mm fram till stammen eller hela vägen ner till första våningen?

Ett alternativ är att sätta en kvarn på toan, då kan du gå ner i storlek på rören.
 
Fallet är mer än tillräckligt. Vill minnas att det skall vara 1/100. Dvs, 5 cm på dina 5 m.
 
Däremot bör du gå upp till 110 mm på även det vertikala röret.
 
ja det får inte vara för mycket fall heller. Då åker vattnet bort och skiten blir kvar om det vill sig illa och fasttorkat toapapper inne i rören vill man nog inte ha.
 
En annan faktor är hur den stående stammen ansluter liggande rör på bottenvåningen. Om det bara är tänkt för luftning finns risk att det är en skarp 90 gr böj istället för två 45 gr och då kan det bli ännu kärvare.
 
sedan ska du slänga bort vakumventilen så långt du bara kan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.