Hej,

Vi har en grusväg upp till huset som vi tänkte göra om till gräsmatta. Räcker det med att lägga på ett ordentligt lager med bra jord och så gräsfrön eller blir det för torrt (tomten är dessutom lätt sluttande just här)? Vi har tänkt om ang planeringen av vår entré och ska därför flytta vår nuvarande grusade väg till annan del på tomten. Det jag är rädd för är att underlaget helt enkelt är för dränerande så att det torkar ut?


Vi har anlagt gräsmatta på hela tomten i övrigt, men då har underlaget varit lera och endast på ett ställe var underlaget grus (byggväg) och där får gräset en helt annan färg än det övriga.
Kan vi ha lagt för tunnt lager av jord där ??? och räcker det endast med att lägga ut ytterligare jord ovanpå och så gräs eller krävs andra åtgärder?


Tacksam för era synpunkter på vad som är bäst att göra!

:) Roseanna
 
Beror nog till stor del på hur djupt ner det är grus, är det bara grävt ur i bef. mark med 2-3 dm. så är det ju lätt att ta bort det mesta gruset samt ev. fiberduk, vilket ni sedan kan använda på nya gången istället för att köpa nytt, om ni ska göra en likadan gång fast på annat ställe.

Är det grävt ner till frostfritt och bottnat tex. med slagg för att sedan gradvis bli mindre fraktioner högre upp då blir det besvärligare :-/, då räcker det inte med ett tunt matjordslager, för det första så beblandar sig jorden med gruset och försvinner succesivt neråt.
Mitt råd är att isf. gräva ur gången så mycket som möjligt och sedan fylla med ny jord, blir det grov slagg kvar i botten bör du lägga fiberduk ovanpå den så inte jorden succesivt dräneras ner och och det blir sättningar med åtföljande nivåskillnad i gräsmattan.

MVH//Christina.
 
I fall två med djup grusgång så kan man också försöka få tag i lera och skapa ett lerskikt under jorden som fuktbevarande propp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.