Hej

Bor i ett 20-talshus med källare. Vi har tömt vårt träbjälklag på torv och isolerat om det med vindpapp och mineralull. Under bjälklaget har vi en halvt uppvärmd odränerad källare.

På bjälkarna har vi lagt spånskivor med frästa golvvärmeslingor. Ovanpå golvvärmen har vi lagt åldersbeständig plast innan vi ska skruva i vårt 20 mm tjocka furugolv. Plasten enligt golvtillverkarens anvisningar.

Man brukar säga att såna hus som vårt aldrig får fuktskador eftersom det läcker överallt. Men plasten då? Om fuktig luft skulle stiga från källaren upp till våning ett och tar stopp vid plasten, blir det då inte fuktigt i bjälklaget? Var tar fukten vägen? Eller är det så att fukten från en något kallare källare aldrig stiger uppåt?
 
Skulle tro att plasten endast syftar till att golvtillverkaren ska ha ryggen fri och att inget fukt når deras produkt. Ungefär som tillverkare av tex laminatgolv. Där rekommenderar de oftast att ha minst 10 mm rörelsespringa mot väggar. En golvsockel brukar ju vara 12 mm tjock så vilken idiot tror de kan lägga så och riskera att golvsockeln inte täcker det nya golvet?
 
Plasten gör nog varken till eller från, tveksam att fukt skulle stiga igenom golvspånet och furugolvet, men att du bytt från torv till mineralull, kan göra skillnad.

Torven är ett material som kan ta upp och avge fukt, det kan inte mineralullen, så om du nu får upp fukt så blir det blött i bjälklaget.

Kanske för sent nu, men jag skulle fyllt med kutterspån eller annat naturligt material.
 
  • Gilla
Jannez69
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.