Hej är det någon som vet vad som gäller om man köper en kommunal tomt och under tiden " ångrar sig" och inte längre vill/kan bygga??
Ponera att jag köpt en tomt som får bebyggas först 6 månader efter att jag tackat ja till den. Under denna tiden tar jag kontakt med byggföretag och skriver ett kontrakt, fixar bygglov så allt är klart den dagen vi får börja bygga.Men så ångrar vi oss. Vad kostar det oss att bryta kontraktet med byggföretaget? kan vi säga till kommunen att vi ångrat oss och inte vill ha tomten? Eller kan vi sälja tomten till någon annan?? ( Vilket vi helst vill eftersom vi vill ha igen alla pengar) Är det någon som vet hur man gör och löser en sådan här situation och vad det kostar oss...????
Hjälp!
 
När det gäller tomten så torde den gå vidare till annan i tomtkön utan att det kostar er pengar. Om inte så måste ni få rätt att sälja den själva. Det brukar ofta handla om hur stor efterfrågan det är. Kommunala tomter är ju inte tänkt att säljas på spekulation.

Vad gäller husföretaget så kan ni intill ni tecknar köpekontraktet (det huvudsakliga) hoppa av utan kostnader. Efter köpekontraktet brukar det finnas en klausul om 10'-25' kr i "böter". Husföretaget börjar ju ta fram en massa handlingar, ritningar mm för ert specifika hus och detta önskar de ersättning för.

Det du loosar mest är ju bygglovskostnaden, upp till 30' kr.

INNAN du ger dig in i ditt livs största affär, be husföretaget hjälpa dig med en total produktionskostnadskalkyl och stäm av med banken om ni klarar detta ekonomiskt.

Sätt inte igång processen med utgångspunkten att ni kanske kommer hoppa av. Det är ekonomiskt vansinne. Är ni osäkare redan nu så bygg inte!

Lycka till!
 
Tack för ditt svar, nu är inte problemet ekonomiskt för oss då vi finansierar största delen med en kontantinsats. Utan att vi ska flytta till annan ort , som vi inte känner till så mycket , så vi vet inte riktigt vart vi vill bo utan får bara gå på vad folk rekomenderat oss. Så vi är lite rädda för att vi kanske börjar bygga, gjuterplatta och känner att detta är inte riktigt där vi vill bo. ( Vi kommer flytta till provisorisk bostad under byggtiden och hinner då lära känna staden lite mer...) Vi tror det är en liten risk , men sammtidigt tvekar vi lite. Visst i värsta fall får man väl sälja tomt med platta eller i värsta fall bygga upp huset och sedan sälja. men precis som du sa är ju tomterna inte till för spekulationsköp därför undrade jag lite om någon visste om man överhuvudtaget får sälja tomten med eller utan platta eller hus....
 
Lyd Calles råd - avvakta husköp/husbygge tills ni är mer säkra på vad ni vill.

Vid köp av kommunal tomt brukar det finnas en klausul som säger att ni inte får sälja vidare - eller inte till högre pris än ni själva givit för den. Att sälja en tomt med platta blir definitivt inte lätt - då är tomten redan begränsad till att ett visst hus passande plattan måste uppföras. Ni lär inte få ut fullt tomtpris för detta alternativ (såvida inte tomten ligger på Djurgården i Sthlm ;)).

Flytta till er nya ort och känn efter hur ni trivs, om jobben funkar, om eventuella kottar trivs på dagis/i skola etc etc. Simma lugnt! Ni kanske tom finner ett färdigt hus som passar er ypperligt. Dessutom är det vettigt att bo på orten en tid och lära känna den och inte bara lyssna på bekanntas goda råd "var man ska bygga".
 
Frågar du därför att ni verkligen har förhastat er? Eller frågar du därför att du upptäckt att kommunens tomtpris ligger en bra bit under privatmarknadens?

Allmänt gäller att det egentligen inte går att bygga sig ur en förhastad tomtaffär. Det är ungefär lika bakvänt som att försöka sälja en skräddarbeställd kostym i secondhandaffär, istället för att använda den själv.

Om däremot ditt bakomliggande syfte från första början är att göra ett snabbt klipp bör du inse, att du lika snabbt gör dig socialt och politiskt omöjlig i en ankdamm. Tål du skitsnack kan du börja räkna på saken.

Obebyggda tomter är lönsammast att handla. Exakt vilka förbehåll som gäller i tomtkön varierar från kommun till kommun. Brott mot dessa regler bestraffas med allt från vitesbelopp till hävt köp med straffränta. Kolla hur du undviker att köpet går tillbaka och vad det kostar. Jämför kostnaden med vad du VET att du kan få ut på privatmarknaden. Uppväger vinsten verkligen risken? Då kan du ju roa dig med att slå till!

:)

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.