Vi har en sjötomt med en stuga på 60 kvm och vi har sökt förhandsbesked för byggnation av ett fritidshus.

Kommunen har efterfrågat en situationsplan med föreslagen tomtplatsavgränsning.

Min fråga är: Tar allemansrätten bort strandskyddet?
Idag kan ingen komma ut på udden utan att ses eller höras från befintlig byggnad, så har placeringen av nybygget på tomten någon betydelse med hänvisning till att det redan idag inte går att ta sig förbi oss utan att störa.
 
Jag förstår inte riktigt frågeställningen men kan försöka förklara om strandskyddet.
Strandskyddet är dels till för att säkerställa livsmiljöerna för växter och djur i. strandzonen både på land och i vattnet (normalt 100 meter åt varje håll, men det kan utökas upp till 300 meter), men också för att säkerställa allmänhetens tillgång till vattenlinjen. Normalt saknas det som kallas tomtplatsavgränsning för äldre fritidshus på sjötomt. För att få bygga nytt eller bygga till inom strandskyddszonen krävs nu mer en dispens från strandskyddet och man ska då uppfylla minst ett av de 6 särskilda dispensskälen som naturvårdsverket fastställt. Dessutom ska en tomtplatsavgränsning fastställas, det är det område av din fastighet där man beslutar att strandskyddet inte ska gälla. Denna avgränsning kan var samma som din fastighet men oftast kräver man att det lämnas en fri passage längs vattnet, där man inte får privatisera eller avvisa allmänheten. Det beror dels på att många gånger är fastigheterna stora och styckade ner till vattnet och om man släppte dispenser på hela fastigheten skulle allemansrätten i princip förlora sin betydelse längs stora delar av stränderna. Nybyggets placering kan innebära en utökning av er hemfridszon, normalt tillåts inte placering närmare strandlinjen än den befintliga byggnaden, och av den anledningen kan tomtplatsavgränsningen vara ännu viktigare. Att man inte kan komma ut på udden utan att ses eller höras är i sig inte skäl nog att hävda dispens. Ni måste i så fall kunna visa att hela udde är privatiserad så att allemasrätten är utsläkt (ni måste dessutom kunna visa att privatiseringen inte skett på ett sådan sätt att det strider mot strandskyddet)
 
Nuvarande byggnad ligger bara någon meter från vatten, så att komma närmare vatten är inte aktuellt, tvärt om, det vi vill bygga skall ligga lite mer upp mot mitten av halvön vilket i sig gör att passagen till udden blir mindre. Som jag ser det så är det omöjligt att ta sig förbi det befintliga huset utan att ses eller störa och är man på udden så både ses och hörs man idag.
Jag undrar om allemansrätten gör så att strandskyddet upphävs eftersom passage och uppehålla sig på tuten stör oss idag
 
Du har ju en rätt luddigt definierad hemfridzon idag. Man brukar säga att runt ett boningshus så kan hemfridzonen vara minst ca 10m, och max typ 50m med enstaka extrema undantag, där det kan vara mer.

Det innebär att OM någon passerar närmare huset än 10m så är det säkert inte i enlighet med allemansrätten, passerar de längre ifrån än 50m så är det nästan säkert OK enl. allemansrätten. Allt däremellan är beroende på omständigheter. Gäller det en komplementbyggnad som ett båthus så kan man inte räkna med mer än någon meters hemfridzon.

Man kan alltså inte begära att en passage skall vara helt osynlig.

Förstår inte hur du menar med: "allemansrätten gör så att strandskyddet upphävs eftersom "...
 
man kanske kan sammanfatta, att om hela området med vattenlinje redan i dag ligger inom något tiotal meter från huset, så är strandskyddet utsläckt på hela fastigheten, och du bör kunna få dispens inom området. Men om nybygget innebär att möjligheten att komma fram till någon del av vattenlinjen försvåras, utan att inkräkta på hemfridzonen, så blir det svårare att få dispens.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.