Hej!
Jag är nyinflyttad i en lägenhet från 1960-talet där alla rum har ojordade uttag, förutom det enda uttag som finns i köket. Vi ska nu renovera kök, såga ner delar av en betongvägg, etc. Lägenheten har även ett proppskåp med en slags brytare, som jag iofs inte tror är en jordfelsbrytare (eller?). Går propparna endast vid överbelastning eller även vid felkoppling/felledning?

Jag känner till att varje enskilt rum måste ha en viss typ av uttag, antingen ojordat eller jordat. Men hur lyder rekommendationen för hela lägenheten? Bör vi jorda alla uttag? I de två sovrummen torde det inte spela någon roll, men jag tänker att det t.ex. vore bra med jordade uttag där TV/router sitter och så klart fler jordade uttag i köket.

Byter vi samtidigt ut proppskåpet mot ett modernare med jordfelsbrytare och de där "av/på" knapparna istället för klassiska proppar?

Tack för hjälpen
 
Bör jorda - ja. Det är dock inte tvunget enligt lag om rummen fortfarande kan betraktas som isolerade, och om den nedsågade väggen inte innebär att ett ojordat uttag hamnar för nära ett jordat.

Men ska ni renovera köket så bör ni givetvis passa på att jorda alla uttag i kök, och åtminstone angränsande rum, och installera en jordfelsbrytare.

Om den gamla centralen är i gott skick behöver den inte bytas - det går att installera en JFB i en kapsling bredvid.

"Proppar går" pga överbelastning eller kortslutning, både mellan fas och nolla och mellan fas och jord, vilket skulle kunna innefatta "felkoppling". En JFB bryter på samma sätt fast bara vid ström mellan fas och jord, men bryter mycket snabbare och personsäkrare än "proppen".
 
bra svar "forumsguden". tack. vi jordar i kök och tvingas antagligen att jorda i hela vardagsrummet om vi vill jorda "mediauttaget". vi installerar en jordfelsbrytare oxå.
vad avses med "ojordat för nära jordat"? det finns utrymme för tolkningar. :)
 
Ja, regler har ofta utrymme för tolkningar. Faran med att blanda ojordat och jordat är t.ex följande fall:
- En lampa i metall sitter i ett ojordat uttag
- Det är fel på isoleringen i lampan så att metallhöljet är strömförande
- Det märks inte för rummet är ju "ojordat" (isolerat), dvs plastmattan på golvet isolerar (men om man visste om att lampan var strömförande skulle det nog vara lite läskigt att ta i i den :p)
- Om det nu finns ett jordat uttag i närheten, där det sitter en jordad apparat, t.ex perkulatorn, då blir lampan plötsligt farlig!

Så, man bör inte kunna nå två apparater som sitter i det ojordade och det jordade uttaget. En gammal tumregel som används är minst 2.5 m mellan uttagen.

Reglerna pratar om "rum". Sågar man ned en vägg så att köket blir halvöppet mot en annan del som tidigare var ett rum så kan man råka ut för detta att uttag hamnar för nära varandra. Men samtidigt tillåter reglerna att det sitter ett ojordat och jordat uttag 3 dm ifrån varandra, på var sin sida om en dörröppning, så det är sällan bra att följa regler utan att förstå dem...

Sedan pratar man också om normal användning, dvs man får göra en riskbedömning vilka farliga situationer som kan uppstå med en blandning av jordat och ojordat. Det kanske inte är normalt att man ligger på köksbänken, håller i den strömförande lampan och häller upp kaffe med tårna. En JFB ofarliggör dom flesta av dessa fall.
 
stort tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.