Hej.

Har köpt hus som har en Albin 720 panna. Har inte fått tillträde till huset ännu men skulle behöva få lite info om pannan innan man flyttar in. Har försökt googlat efter en manual men har inte lyckats hitta någon. Det jag främst undrar över är vilken ved storlek som är passande. Måste börja söka någon som kan leverera ved, och har sett att det finns lite olika storlekar på veden att välja mellan. Någon som har erfarenhet av denna panna?
 
Kalix pannprodukter har vissa reservdelar till albinpannorna men verkar ha ledsnat på att ge gratissupport till alla som frågar om handböcker och liknande.
Har installerat pelletsbrännare i den här pannan ett par gånger och till den uppgiften fungerar den bra.
Ska du KÖPA färdighuggen ved så blir det svindyrt för ingen står och jobbar gratis idag.
Följer det inte med ved för vintern så ligger du illa till. Vanligtvis köper man långved typ massaved på vintern, börjar kapa och klyva när snön går bort och då är veden eldningsbar till nyår om den torkats på rätt sätt. Ändå bättre om man torkar veden ändå längre.

Endera skaffar du alla attiraljer av typ vedkap och vedklyv om det inte följer med i köpet och jagar billig ved till nästa säsong hos någon bonde. Eller då går du den enkla och bekväma vägen och stoppar in en pelletsbrännare med självuraskning i pannan och all tid som vedeldningen tar använder du till något annat.

Som vedpanna är den inte helt kass men det brukar vara på tok för liten acktank i så här gamla installationer så dyra påkostningar kanske behövs.
Har man inte "kontakter" kan långved också kosta 350-400 kubiken och då är man nästan uppe i samma pris som pellets kostar och allt arbete med veden får man då göra förgäves.

Jag föreslår att du begär att få komma dit och dokumentera hela värmesystemet med panna,tankar, expansionskärl, pumpar osv. så kan vedeldare här ge dig mer exakta informationer vad som behöver uppgraderas. Det börjar snart bli kallt och med elpatron vill du inte elda.
 
Redigerat:
Ja efter lite efterforskning så är en pelletsbrännare inköpt. En PX21 blev det.
 
Schäfer skrev:
Ja efter lite efterforskning så är en pelletsbrännare inköpt. En PX21 blev det.
de gjorde du helt rätt i tycker inte att en albinpanna är nån höjdare och elda ved i.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.