Råkade stänka upp rejält med kokt linolja m balsamterpentin på nyputsade skorstensstocken (kalkputs) och gipsskivan intill (se bilden). Murstocken är tänkt att målas med silikatfärg (funkar väl fin-fint på kalkputs) och gipsväggarna ska tapetseras med papperstapet och cellulosaklister.

Nu är frågan om man behöver behandla stänkskadan på något vis? Eller kan man måla silikatfärg direkt på oljefläcken? Och hur är det med tapetseringen? Måste man förbehandla här?


Oljefläckar på kalkputsad skorsten och gipsskiva i hörn med synlig golvlister.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Microkatten
Jag skulle säga att oljan lär gå igenom tapeterna och synas som stora fettfläckar, så något sorts spärrskikt bör du nog använda. När det gäller silikatfärg så säger t.ex. Becker att den inte skall användas på oljefärger, så samma sak verka gälla där.
 
  • Gilla
krutong
  • Laddar…
Vad skulle man kunna använda som spärrskikt under tapeten månne? Och hur fasen gör man med putsen? Silikatfärgen ska ju reagera med kalkputsen så det går ju knappast att bara "lägga ett spårrskikt" där...
 
Microkatten
För tapeterna, kan det fungera med någon spärrfärg, t.ex. Alcros Spärra? Men det är ren spekulation från min sida. För kalkputsen kunde du kanske slipa bort ytskiktet där fläcken är och lägga på ny puts ?
 
Släng på 2 lager kvistlack, så är det inga problem.
 
Linoljan härdar och bildar yta, dvs blir som linoljefärg. Ska inte vara problem att måla på.
Annat om det vore paraffinolja eller någon annan som inte bildar yta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.