Hej!Vi har flyttat till ett radhusområde där alla husen har ett varsitt litet träd på framsidan, tror att det är ett kinesiskt körsbärsträd (ca 4 år gammalt). Det trädet som står på vår tomt verkar dock tyvärr vara dött. Alla andra träd på tomterna har massor av gröna blad men i vår trädkrona så är det bara massor av döda grenar. Jag har provat att klippa /skära några olika grenar för att se om de var gröna inuti men alla grenarna är totalt torra och döda.

Däremot har det kommit upp en ny kvist, full med gröna blad, nerifrån jorden precis bredvid den stora trädstammen och gräver man bort lite jord så ser man att denna gren/kvist växter ifrån den stora stammen. Så det verkar alltså komma upp ett nytt litet miniträd.

Nu är frågan hur vi ska göra med det stora trädet... Vi har sågat bort hela den döda trädkronan, eftersom grannen tyckte att vi skulle testa den utvägen. Så nu är det alltså bara en stam, ca 2 meter hög, som står rakt upp utan en enda gren. Finns det någon chans att det kan börja växa nya grenar ut från den stammen? Hur kan man se om stammen lever? Eller är det bättre att kapa stammen nästan ända nere vid marken istället och bara satsa på att den lilla kvisten fortsätter att växa upp?
Mvh Jossan
 
Förutsättningen för körsbäret är ganska dålig. Det är mycket möjligt att trädet har ympats och då blir det en vildform som tänt till nere vid roten. Det bästa råd jag kan ge dig är att ta bort trädet, köp ett nytt och plantera. Kolla till våren vilken sort grannarna har - om du inte har fått med något namn vid husköpet. Det blir nog snyggast och enhetligast om du finner samma sort. Tänk på att gräva upp roten ordentligt och fylla på med ny jord. Eftersom trädet inte är så gammalt går det säkerligen bra att sätta en apel på samma plats igen.

När du gräver kan du också ha ögonen öppna för om det ligger några gamla ledningar just där trädet står/stod och som kan ha orsakat dödsfallet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.