Hej,
Vi har ett landställe med två stugor i dåligt skick som vi tänkt ersätta med nya stugor. Vi har dock nyttjat den ena i väntan på bygglov och tänkte nyttja den andra stugan när vi nu ersätter den. Frun har dock noterat svarta streck på väggen och påstår att det är giftigt svartmögel. Själv lutar jag mer åt att det är resultatet av att det regnat in och färgämnen från trä och isolering som skapat det svarta på väggen... Någon som vet, eller kan man testa på något fiffigt sätt för att se om det är svartmögel eller inte..?
Bifogar en bild

Hälsningar
/Mats
 
  • Trävägg med svarta streck som misstänks vara svartmögel i en stuga.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är säkert svartmögel men det är relativt harmlöst att bo i det under en begränsad tid.
Se till att det inte läcker och skrubba av trät med lite klorin om ni är oroliga. Låt det sedan få torka.
 
Är det torrt och inget pågående angrepp så är det bara kosmetiskt och inte farligt. Är man supersuperkänslig så kanske man kan få en dålig känsla av det men det ska ju poängteras att mögelsporer finns det i luften runt omkring oss helt naturligt 24/7 så mängden sporer på de där fläckarna är ändå tusendels promille av vad man får i sig helt naturligt genom att andas ändå........
Det som primärt är dåligt för hälsan är aktiva angrepp som lever och frodas och så att säga ökar och det blir påtagligt.
 
Stort tack för svar!
Jag provar att skrubba och byter eventuellt ut några av brädorna. Det var länge sedan det regnade in och har varit torrt och sett likadant ut de senaste tre åren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.