Hej,

Har precis köpt ett hus med lertegelväggar. Gubben som hade det innan hade tapetserat på dessa väggar vilket besiktningsmannen sade inte var ok, eftersom väggarna måste kunna släppa igenom fukt.

Jag har nu dragit ner tapeterna och det finns lite typer av "fläckar" eller färg. Nån kunnig som kan avgöra om detta är mögel? bifogar bilder...

Det har spacklats på väggarna och på det vita spacklet finns inga synliga fläckar. Borde inte mögel lyckas ta sig igenom spackel?

Mycket tacksam för tankar, idéer och alla typer av svar...

IMG_0140[1].jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_0142[1].jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_0148[2].jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_0149[1].jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
För mej ser det ut som svartmögel. Ska inte vara någon större fara utan kan tvättas bort och kommer du sedan ha det luftigt så ska det inte komma tillbaka om det inte är där av någon annan anledning. Ta mitt svar med en näve salt dock då jag inte är någon specialist.
 
Håller med. Svartmögel, Ingen fara. Sitter ytligt. Kan tvättas bort. Troligtvis har varm fuktig luft kondenserat mot kall yttervägg. Jag antar att det är tapetklistret som har möglat.
 
Redigerat:
Tack så mycket för hjälpen! Vad rekommenderar ni man tvättar med?
 
Tack så hemskt mycket för hjälpen!

Jag lade upp denna fråga i en annan tråd, men vi testar här med:

Efter jag tvättat ska väggarna putsas. Är all puts genomsläpplig? Jag vill inte gärna skapa fuktproblem själv...
 
Är inte väggarna putsade redan? Puts är en bra yta för ett sådant här hus, men sedan tror jag att det är skillnad mellan olika putser. (fråga en expert) Det som är viktigt är att färgen du målar med inte blir för tät. Inte plastfärg! Hellre silikat eller något annan genomsläpplig färg. Inte heller organisk färg som kan mögla.

Sedan kan denna slags mögelproblem bero på olika saker. Exempelvis att ni inomhus producerar mycket fukt som inte ventileras ut. Speciellt vanskligt är det om huset är sommarhus i växlingen mellan uppvärmt och minimalt uppvärmt, uppvärmt i ena rummet, inte i andra rummet, etc. Det är då fukt kan kondensera mot de svalare väggarna. Har man då en färg som inte är tät så kan väggen ta upp den fukten, vilket är bättre än om fukten kondenserar mot en tät plastfärg.

En bra tumregel är att undvika täta skikt och även tänka på att den fukt ni producerar inomhus ska ventileras ut. Sedan är ju problemet att vissa årstider är den luft som man ventilerar in i huset fuktigare än den man ventilerar ut. :)Det problemet vet jag inte om det finns en lösning på. Viktigt då att fuktig luft inte stängs in någonstans utan att den får cirkulera. Exempelvis inga stora skåp tätt mot en vägg,

(Är ingen expert men har själv ett tegelhus i den skånska fukten :))
 
Tack så mycket för hjälpen!

Hade en hantverkare här precis och kikade på det. Han föreslog också silikatfärg precis som du skrev. Däremot så sade han att det gick att använda vanligt väggspackel eftersom detta är genomsläppligt.

Någon som vet om det stämmer?
 
Svar:
1. Nej all puts är inte INTE fuktgenomsläpplig. Principen är att ju mer cement inblandning ju tätare blir putsen.
Sen i ditt fall med lerstensväggar så kan du inte ha ett för starkt bruk, vilket följer samma princip, ju mer cement som finns i bruket ju starkare är det.
Med en lerstensvägg så måste du använda kalkbruk för att bla inte få sprickbildning och fuktproblem, pga innestängd fukt.

2. Att använda vanligt väggspackel är lika illa som att måla med plastfärg eftersom det i princip är samma bindemedel i båda dvs latex. Men det är en avvägning som måste göras och en risk man tar. Är det små lagningar hade jag personligen själv använt gipsbruk. Ska du putsa hela väggar, där du tar ner den gamla putsen så kan du slätputsa med ett fint bruk (små partiklar) och få en fin yta.

3. När det gäller färgval så har du andra färger än silikat färg att välja på Googla på emulsionsfärg och limfärg. Dom är trevliga och passar bra inomhus och släpper igenom fukt.

4.Sen skall man inte underskatta tapeter även om du fått lite fuktfläckar på väggen, som säkert är uppåt hundra år. Rengör väggen, tapetsera med papperstapeter och använd tex flinglim från "Lim o Handtryck" men se till att vädra och sätt inte saker så tätt på väggarna, så har du en vägg som också släpper igenom fukt och håller sig lika länge som en målad.
Om pappret får vara torrt så händer inget och det blir det om du vädrar och har rummet uppvärmt.

5. Jag skulle inte längre lita på den hantverkaren som råder dig till att måla med silikatfärg samtidigt som du använder vanligt sandspackel/väggspackel, han lär ju inte veta vad han talar om överhuvudtaget.
Silikatfärg reagrar kemiskt med underlaget och förutsätter att det är ny puts eller gammal silikatfärg (dvs icke organiskt material). Silikat fungerar inte på tex latex som finns i väggspackel. Beroende på om du skall helputsa eller bara laga och beroende på vad som finns på väggarna tidigare så kanske lim eller emulsionsfärg är lämpligare.

Per
 
Redigerat:
Tack för ett mycket bra och utförligt svar! Det är så trist när man inte kan lita på folk som kommer hem och kikar och jobbar med detta...

Jag tror jag kör på kalkbruk och silikatfärg.

En sista dubbelkoll. Detta är alltså ok?
 
Kalkbruk och silikatfärg är helt ok !
 
Måste slänga in en fråga här: vi har en källare (gjuten betong, putsad) som endast är tvättstuga, pannrum mm. Delvis uppvärmd vintertid. Väggarna har varit skabbiga sedan innan en dränering gjordes. Puts som har rasat ner etc. Vi har nu lagat i skadorna och målat väggarna med silikatfärg. Bra eller helt fel? Vi lagade i skadorna med vanligt väggspackel eftersom vi hade det hemma. Nästa vägg tänkte jag laga med cementbruk. Blir detta helt fel med silikatfärg? Vad händer?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.