Hej allihopa,
Golvet i vårt badrum ser fint ut, men just under badkaret och tvättmaskinen ser det skitigt ut. Är det kalk? Hur uppkommer detta, någon anledning varför det finns just vid badkaret och tvättmaskinen? Hur rengör man bäst detta?

Ursäkta dum fråga, ny på bostadsboende :)

Svartvitt kaklat golv under vit bänk, synliga smuts och damm, föremål i skymd utrymme.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ett smutsigt, dammigt svart kakelgolv under möbler, behöver städning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
CarVal
  • Laddar…
Typiska fläckar av pölar av vatten efter bad/dusch som sedan torkat in i omgångar under en längre tid - det är i regel både kalk och gips från vattnet i avlagringarna.

Det bästa är att ha en golvgummiskrapa och hålla efter de kvarliggande vattenpölarna efter bad/dusch och skrapa dessa till golvavloppet. Det räcker medatt dra några svep och behöver inte vara så noga om det görs efter _varje_ bad/dusch.

----

I handeln finns många sura badrums-rengöringssprayer, men man kan blanda själv med tex. 12% ättika med minst lika mycket med vatten och med lite diskmedel i (obs! diskmedel - inte såpa eller tvål som det ibland felaktigt översätts till från 'utländska' husmorstips... prova att doppa en vanlig tvål i en skål med ättik-tillsatt vatten och sedan förska använda tvålen för tvagning efteråt...) - man kan också prova med citronsyra och vinsyra löst i vatten och lite diskmedel.

Det finns också Hessa kalkbort (kommer inte ihåg om de var Jula, Rusta eller ÖoB man hittade dessa. finns inte i vanliga mataffärer eller typ ICA maxi). Hessa kalkbort är en mixtur som till stor del består av fosforsyra och en smula tensider...

Sedan har man det sista att ta till om det är väldigt mycket - saltsyra 30% som hittas i byggvaruhandeln - dock späd ut det en hel del vatten innan bruk och skölj noga på allt om du inte vill att allt skall börja rosta i tex. badrummet där spikskallar och annat blir bruna och kanske börja lysa igenom av saltyreångorna kanske 2 år senare... - med andra ord saltsyra är det sista man provar med när inget annat hjälper.

Jo en sak till, ren gips löses inte av något alls då det är i 'botten' i reaktions-kedjan eller om man vill den mest 'oädla' föreningen med svavelsyra. evntuellt kan komplexbildare för 2-värda metaljoner som citronsyra och EDTA ta bort mindre mängd och i tunna lager som tex matthet av gips på glas.


Att tänka på är att syror ger sig på kalkbruk, betong, cement på golv och i fogskarvar i kakel om det är för starkt och utsätt för syran länge - börja med osynligt ställer först för att se hur det fungerar med just fogskarvarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.