Hej

Köpte ett 50 år gammalt hus nyligen som inte börja så bra.
Det börja med att ett kopparrör som var synligt börja läcka och en anmälan gjordes till försäkringsbolaget. En fuktspecialist kom ut och mätte för att sedan sätta in en fläkt. Efter några veckor mätte man igen men värdet var fortfarande samma så då beslöt man att riva upp betonggolvet. Där hitta man ett till rör som läcker och har nog varit så ett tag. Så det var på två ställen det läckte. Så nu kommer troligtvis tvättstuga, kök och badrum få rivas. Försäkringsbolaget har sagt att dom ersätter alla följdskador på min villaförsäkring så det känns bra.

När man rev golvet så rev man även ena väggen till badrummet så man ser reglarna. Då visade det sig att man hade skarvat rör innanför väggen. Gipsskivorna har man inte träffat skruven i regeln när man satt upp dom. Handfatet är inte korrekt förankrat i väggen. Besiktningsmannen sa att väggen kan ge vika och detta är fuskbyggt. Jag har även papper från firman som gjort jobbet för några år sedan där det står att dom lämnar garanti i tio år vilket det är 5 år kvar.

Besiktningsmannen tycker att jag skall anmäla badrummet som dolt fel och försöka få ut nån ersättning.

Det jag är osäker på är att det är samma försäkringsbolag på min hemförsäkring och dolda fel försäkringen om det kan ställa till nånting för mig. Därav att jag rådfrågar istället för hos min handläggare som sitter på två stolar.
Jag vill absolut inte bråka med nån men det känns tungt just nu och hade jag vetat detta så hade jag köpt ett annat hus.

MVH Per
 
Jag tycker att du ska lyssna på din besiktningsman. Det här låter som ett solklart dolt fel.

Att det är samma försäkringsbolag ser jag som en fördel - då slipper du riskera att råka ut för tjafs mellan olika försäkringsbolag om vilket bolag som ska ersätta vad.

Jag skulle inte heller se en försäkringsskada som att "bråka". Du har köpt ett hus med dolda fel-försäkring, använd den. Och kom ihåg att du är oskyldig till hela den här historien. Det är hantverkarna som slarvat när de byggt badrummet och det är inte mer än rimligt att de får ta ansvar för det.
 
Har du eller säljaren som har en "dolda-fel" försäkring?

Du ska kanske undersöka detta.

Om det är säljaren som har försäkringen så ska du nog ta tillvara på all kunskap som ditt försäkringsbolag kan hjälpa dig med.

Det kan vara så att ditt försäkringsbolag fixar skadan men kräver säljarens försäkringsbolag men det måste nog klargöras innan åtgärd sker.
 
Säljarn har tecknat försäkring för dolda fel och det är i samma bolag som jag har min hemförsäkring, huset såldes även av deras mäklare.
 
O
Man kan försöka få ut det som dolt fel... Men det är inte säkert...
De dolda skarvarna är fel, men det kan finnas tecken som gör att man kan misstänka att skarvarna är dolda...
De ställs ganska höga krav på undersökningen av badrummet....
Men det finns tecken som tyder på dolda fel....
 
tecken på att dom är dolda?? hur menar du då.
 
Nu var det inte jag som skrev "Tecken...", men om det går in ett hårt kopparrör i väggen och det är en bra bit inne i väggen, är det i princip omöjligt att klara sig utan skarv.
Detta med "tecken" är en soppa som går att vrida och vända lite som man vill.
 
Har besiktningsmannen varit där och tittat, och rekommenderat anmälan som dolt fel så finns det väl inget skäl att göra något annat? Det sämsta som kan hända är att försäkringsbolaget säger nej och då frågar man besiktningsmannen igen hur man bör agera.
 
O
Det är svårt att dra ett rör hur långt som helst utan att skarva. Det är där problemet kommer fram. Det kan ge en misstanke som gör att det måste göras en fördjupad undersökning.
Det finns inga klara fall.
Men självklart om du vill så framställer du kravet till säljaren som sedan tar upp det med sitt försäkringsbolag.
Har för mig att det är så gången skall gå.... eftersom det är till säljaren du har ett krav. Samma sak med garantin på badrummet. Du kan inte åberopa det utan det är bara säljaren som kan göra.
 
Rörskarvarna skulle enligt hantverkarn och besiktningsmannen dragits om med ca 60 cm. Inkommande vatten och värmepump sitter bredvid så det hade varit enklare än att skarva som dom gjort, så sa dom till mig.

Skarvarna är inte det som stör mig så mycket. Det jobbigaste är när dom säger till mig att låt inte mina barn hänga över handfatet då det kan braka ihop.

Nu ser vi bara sett på en vägg men man undrar ju hur resterande ser ut.
 
O
Det är lika bra att agera direkt.... gör en anmälan till säljaren....
Så får du sen fundera på hur långt du vill dra det hela...
Tänk på att om FB nekar så kan det bli en jobbig process och driva det i rätten...
Framförallt om man slåss mot ett FB....
 
Odjuret skrev:
Tänk på att om FB nekar så kan det bli en jobbig process och driva det i rätten...
Framförallt om man slåss mot ett FB....
Så är det väl alltid om man vill ha ersättning från ett försäkringsbolag?! Man får väl hoppas att försäkringsbolaget agerar korrekt.
 
Ta ett problem i taget. Det finns inget skäl att lägga en massa energi på att oroa sig för potentiella problem.

Anmäl till försäkringsbolaget. Troligen hanterar de problemet på ett bra sätt - alla stora bolag har genomgående hög kundnöjdhet på skadeärenden. Om de nekar ersättning kan du börja fundera på det då.
 
Jag tycker TS beskrivning är lite luddig. Vad är det som skulle vara dolt fel, är det upphängningen av handfatet eller är det rören som läcker. Har ombyggnaden av det stället där läckan är gjorts för ca 5 år sedan eller är det original rören som ingen har varit på och inte heller byggt in i väggen nu. Vad är det som skall räknas till dolt fel? Rören i det gamla betonggolvet eller vad det behövs nog en mer nyanserad bild av vad som är dolt fel och vad som p.g.a ålder tex. i betonggolvet.
 
Det låter iaf inte så omfattande svårt att fixa till upphängningen av handfatet, om man nu ändå har väggen uppriven från andra sidan. Bara att skruva loss handfatet, sätta in extra reglar på rätt ställe, och skruva fast handfatet igen.
Sen säger jag inte att TS måste göra det själv, bara att det inte borde vara så ett så stort problem att lösa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.