Vi köpte stuga förra året där elen gjorts om i halva huset. Allt nytt i storstuga och till utomhusuttag och ny central i hallen. Medan kök, gäststuga, källarutrymme var orört och på en gammal undercentral i köket med vanliga porslinssäkringar. Från centralen i hallen har man dragit kabel i rör till det gamla proppskåpet i köket som är orört. Kabeln mellan nya centralen och gamla centralen är inte avsäkrad i nuläget. De olika faserna är inte grövre än 4mm styck. Osäker på om det motsvarar just 4mm eller om man räknar bort isoleringen och att den egentligen klassas som 2.5 mm?

I nuläget ligger (I köket en spis på 2 plattor o ugn, micro, vattenkokare, kaffebryggare, kyl/frys, ett element) + (I källaren en vattenpump, 10 liters varmvattenberedare, mulltoa, ett element) plus gäststugan med tillhörande element på undercentralen i köket och den för mig väldigt tunna kabeln från centralen i hallen.

Jag undrar helt enkelt om det är någon fara eller om det inte behöver åtgärdas?

Planen är att dra ny el till gäststugan i samband med att det ska kopplas på elbilsladdare där, så den delen försvinner från ekvationen
 
Det intressanta är kopparledarens tvärsnitts yta. Det tycks som att du pratar om diameter, dessutom med isolering. Det är något helt annat.
Hur kraftig kabel det behövs beror på längd och avsäkring. (Och lite fler saker)
 
Det är 4m "fågelvägen" mellan centralerna, men det är oklart om de valt att dra det kortaste vägen. Säkringarna i köket är max 10A, tror jag. Men de ligger ju på olika säkringar, så spisen som är 3 fas är ju oberoende av källaren och kylen av gäststugan så att säga.
 
Jag syftade på säkringen innan, som då skulle kunna vara mätarsäkringarna.
Men frågan är vilken dimension du egentligen har. Om diameter på en tråd är 2,5mm så är ytan 4,9mm^2
 
Huvudsäkringen är 16A.
 
På din beskrivning så är inte kabeln för klen belastningsmässigt och elsäkerhetsmässigt, beroende på om det är en femledare eller fyrledare. Var har ni tänkt koppla in ledningen till elbilen, i denna gamla elcentral i köket? Eller vad föranleder frågan?
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
På din beskrivning så är inte kabeln för klen belastningsmässigt och elsäkerhetsmässigt, beroende på om det är en femledare eller fyrledare. Var har ni tänkt koppla in ledningen till elbilen, i denna gamla elcentral i köket? Eller vad föranleder frågan?
Det är femledare. Vad tror du att det är för mm2 på en ledare som är 4 mm i diameter?

Frågan har varit i bakhuvudet hela året eftersom det ligger så stor belastning på den. Men den kanske ligger inom gränsen för huvudsäkringen?

Elbilsladdaren ska dras nytt från huvudsäkringen är tanken.
 
Är det alltså 4mm diameter på isoleringen, eller på koppartråden?
 
Vilken meter har du på den? 😉

Det borde vara minst 2,5mm^2
En ny EK med arean 2,5mm^2 ska enligt uppgift ha en ytterdiameter på 3mm.
 
Om vi antar att du mätt rätt, och det är isoleringen du mätt så böpr det vara en 2,5 kvmm tråd. Men om det vore en 1,5 kvmm tråd så skiljer det inte mer än ca 0,5 mm i diameter.

Och du har 16A huvudsäkringar som säkrar den hä'r kabeln. Tumregelmässigt så kan man säkra 2,5 kvmm med 16A. Och vi får förutsätta att den som gjort installationen har kontrollerat att förutsättningarna för att hålla sig till tumregeln finns.

Men om du nu skall börja ladda elbil också, så¨vill du kanske öka huvudsäkringen. I så fall kan man behöva göra något med den här kabeln. Men låt den elektriker som löser en ev. uppsäkring kontrollera det.
 
H hempularen skrev:
Är det alltså 4mm diameter på isoleringen, eller på koppartråden?
Inklusive isolering
 
Får ta med ett riktigt skjutmått nästa helg, mätte i "käften" på en polygriptång.

Tanken är att koppla direkt från mätarskåpet och inte dra in något nytt i huset. Kanske för en annan tråd, men slänger ut frågan ändå, finns det möjlighet att sätta tex säkring och jfb i mätarskåpet på fasaden till elbilsladdaren? Eller ska man dra ny kabel från mätarskåp till gäststugan och där ha en undercentral för både stuga och elbilsladdaren?
 
Jag tror det är relativt vanligt att dra direkt från skåpet. Man kan behöva fundera över hur lastbalanseringen skall gå till, har själv dålig koll på det, men OM balanseringen behöver någon kabel till huvudcentralen, så är det bra tänka på det från början.

Och så gäller det ju att det finns lämplig plats i skåpet, inte alltid möjligt.
 
  • Gilla
Elajomannen och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.