Ägaren till tomten vi vill köpa har ansökt om förhandsbesked hos kommunen. Och nu efter snart 3 månader får vi till svar:
"Ansökan avstyrks med stöd av 8 kap 12§ punkt 1-2, plan- och bygglagen med hänvisning till 2 kap 1-4§, 5 kap 1§ samt med hänvisning till nedanstående anteckningar."

"För att den föreslagna lokaliseringen skall kunna tillåtas måste kraven i 2 och 3 kap, plan- och bygglagen uppfyllas."

"Nämnden har antagit riktlinjer för avsteg från den generellt restriktiva hållning, vilket innebär att en positiv prövning av förhandsbesked och bygglov kan ske under vissa förutsättningar"

Hjälp... vad menar dom.
Är det ett blankt NEJ eller är det något vi kan jobba på för att få JA.

Plan & Bygg ville att tomtägaren skulle komma upp till kontoret och prata med dom...

Finns det hopp för oss än???
 
Det är naturligtvis inte alltid nej på förhandsbeskedet. Låter som att de inte tycker att det är helt lämpligt med bebyggelse där ni planerar enligt de paragrafer de hänvisar till. Är det utanför detaljplanelagt område och kanske med höga natur- eller kulturvärden? Låter så med anledning av deras hänvisning.
Du kan läsa lagtexten här:
http://www.notisum.se/Rnp/SLS/LAG/19870010.htm

Men jag tycker att eftersom de vill träffa tomtägaren samt har hänvisat till att de finns vissa riktlinjer att följa så finns det hopp ännu. Ni kanske kan få följa med på mötet? Om ni köper tomten måste ni har all kunskap om ev bygglov för ni kan inte häva köp bara för att ni inte får bygga som ni vill. Ni kan tom söka bygglov på mark ni inte äger. Lycka till!
 
W
Utan att veta var du bor låter det på texten direkt som plan & bygg i kungsbacka komun. De avslår det mesta när det gäller nya avstyckningar (och därmed nya bygglov) på mark som inte är detaljplanerad. Om det desutom är i området som försörjs av kullaviks reningsverk är det bara att vänta till det är utbyggt då kommer nya områden att detaljplaneras men det lär inte ske fören 2010-2012.
 
Hej Wester!

Du slog huvudet på spiken. Det är mycket riktigt Kungsbacka kommun. Men ej dock Kullavik utan dom södra delarna... Har idag lämnat in att vi vill gå vidare och låta byggnadsnämnden bestämma hur förhandsbeskedet ska bli. Sedan får vi väl överklaga och överklaga...
 
W
Byggnadsnämnden kommer säga samma sak som arbetsutskottet men det vet du säkert. Det finns ingen chans att de ändrar beslutet förutom om du hinner/vill komma in med någon ändring som gör att de återvisar ärendet till arbetsutskottet för vidare handläggning.
Tror inte att det finns någon chans att ni vinner vare sig i länsstyrelsen eller högre (men provningstillstånd är nog omöjligt) tyvärr. Tyvärr är det så de jobbar i denna komunen, antagligen i andra oxo men denna känner jag till extremt bra då jag har haft med dem att göra väldigt mycket under många år.
 
Det bästa är väl att kontakta handläggaren och höra vad ni rent konkret behöver förändra för att kunna få ett bygglov.
Att gå vidare med samma hus/läge är meningslöst.
 
Byggnadsnämnden är inte alls ute efter något idiotstopp för nytt hus på tomten. Tvärtom signalerar man "välkommen hit, men vi går inte med på vad som helst".

Men varför har inte ni själva ansökt om förhandsbesked? Man måste inte alls äga fastigheten för att få göra det. I ert ställe skulle jag först av allt göra upp tomtköp med nuvarande ägare. Detta avtal måste vara skriftligt och undertecknat, och kan mycket väl innehålla klausulen att köpet går tillbaka om nämnden inte meddelat bygglov (inom exempelvis ett år). Det finns inget skäl att låta nuvarande ägare förhandla byggrätt i ert ställe.
.
 
Hej

Vi har redan gjort upp med ägaren om köp men inga papper skrivna. Och det är vi som står för förhandlingarna vid ansökan. Tomtägaren skriver bara under och står bakom det vi vill driva.
Vad vi förstått så är vårt hus droppen som får bägaren rinna över i just det området då det gäller nybyggen. Det är utanför tätbebyggt. Och någon detaljplaneläggning enligt översiktsplanen är inte aktuell inom just detta område.
Men vi hoppas ju.
Tror det är grannar som protesterat och fått kommunen backa lite...
 
Vivvi_Olsson skrev:
"Ansökan avstyrks med stöd av 8 kap 12§ punkt 1-2, plan- och bygglagen med hänvisning till 2 kap 1-4§, 5 kap 1§ samt med hänvisning till nedanstående anteckningar."

"För att den föreslagna lokaliseringen skall kunna tillåtas måste kraven i 2 och 3 kap, plan- och bygglagen uppfyllas."

"Nämnden har antagit riktlinjer för avsteg från den generellt restriktiva hållning, vilket innebär att en positiv prövning av förhandsbesked och bygglov kan ske under vissa förutsättningar"
Hej.
Hur gick det?
Fick i dag exakt samma svar från Plan-o bygg i Kba. Dock dröjde mitt svar 6 månader:eek:

/Mats
 
till Viwi: Om grannarna protesterat borde ni fått ta del av dessa protester - som bör ha varit skriftliga. I annat fall är det ett politiskt beslut som ska motiveras.

Om motivationen är att man vill göra en detaljplan så är det viktigt att få detta beslutet eftersom kommunen har två år på sig att ändra detaljplanen efter att de nekat er bygglov med denna motiveringen. Annars får de snällt ge er bygglov.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.