Jag har köpt en bostadsrätt i ett 3 vån tegelhus från 1953 och tänker göra om planlösningen. Alla innerväggar är av blåbetong/lättbetong och cirka 9 cm tjocka. Ytterväggar och lgh-avskiljande väggar är troligtvis av tegel eller betong. Bjälklagen troligtvis betong. Spännvidd mellan yttervägg och lgh-avskiljande vägg är cirka 6 meter.

Vad tror ni, är de relativt klena innerväggarna bärande? Kan det vara så att dessa murades upp efter att bjälklaget ovanför gjutits?
 
  • Planrit_lgh2.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
9 cm lättbetongväggar är normalt inte bärande.
 
Kan jag genom att riva en liten del av väggen upptäcka om väggen är bärande, tex leta efter skarvar i taket eller kolla anslutning av lättbetongväggen mot taket?
 
I vårt hus byggt 61 är samtliga innerväggar, 9 cm tjocka, inte bärande. Vi har tagit bort flera, bl a i syfte att sanera blåbetong, helt utan problem. Bärande innerväggar är ca 20 cm och uppbyggda av betonghålsten.
 
Började riva lite försiktigt idag och upptäckte att själva blåbetongen bara var 70 mm tjock.. 10 mm puts på var sida ger totalt 90 mm.

Enligt en konstruktör som jobbat mycket med lättbetong så är bärande lättbetongväggar ALLTID minst 100 mm tjocka. Är det någon mer som kan hålla med om det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.