Hej
Har läst massa andra trådar ang detta men får inte riktigt grepp om de tändå. Kanske beror på att alla hus är olika...

Huset i fråga är från 34, 1,5 plans. På övre plan så löper en kattvind ca 2/3 av ena långsidan. hälften av den går längst med sovrummet så skulle vilja öppna väggen och bygga skjutdörrsgarderob isolerad med någon form av cellulosa/eko, har jag förstått är ett måste då det inte finns några andra ångspärrar.

Tänkte bygga en garderrovsstomme och isolera den och lämna en rejäl luftspalt ovanför så att luften från gavelventilen kan ta sig in till den del av kattvinden som förblir oisolerad - man kommer åt den delen från ett annat rum. Hur ska man bygga en sådan stomme och behöver det vara luftspalt mellan garderobsstomme/isolering och nuvarande snedtak?

Vinden ovanför är en kallvind och saknar takfots -och nockventilation. Antar att en del av luften från kattvinden stiger upp dit så det är väl dumt att stänga gavelvetilationen helt och håller i kattvinden.


Några tankar kring detta utförande eller någon som gjort liknande?
På sikt kommer vi att isolera och inreda vinden också (antaligen utifrån med cellplast i samband med en takomläggning) men det får bli den dagen det
Kattvind.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
kattvind2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
kattvind vent.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Förstår något sånär vad du vill göra men är en del frågetecken om hur det ser ut. Finns det en kallvind ovanför kattvinden som ska isoleras? Huset var väl 1½ plans med oisolerade kattvindar - då är ju kattvinden kallvinden...

Jag skulle rekommendera dig att isolera kattvinden klart först inklusive sätta innertak och därefter bygga upp en garderob mot detta än att på någotvis bygga in isoleringen i garderoben. Du får nog också räkna med att väggen mellan rummen och kattvindarna är bärande. Kan vara idé att ta av ytskikt så du ser hur den är uppbyggd innan du planerar för att ta bort den. Antingen kan du bygga garderoberna mellan ev. reglar eller så kommer du få lasta om det.

Vi har isolerat våra kattvindar i vårt hus från 1890-tal. Detta gjordes med linisolering just för att minimera fuktproblemen. Vi har inte heller någon takfotsventilation och var inte så pigga på att ta upp det. Ventiliationen sker alltså via gavelventiler plus visst drag mellan underlagstak och hammarband (översta stockvarvet, timmerhus). Gjorde en liten luftspalt med masonit, isolererade i två lager, satte konvektionsspärr (speciell papp) och så innertak på det. Sen kan man bygga de garderober man så önskar i den numer isolerade kattvinden. Några ytterligare luftspalter behövs inte på den isolerade sidan.
 
Redigerat:
Nja.ovanpå så är det kallvind.så det är alltså 1,5boendeplan(där det övre planet har kattvindar på långsidan med snedtak) o sen ytterligare en vind ovanpå där. Men tack för ditt svar,ska träffa en snickare i veckan som ska kolla på det.

Hur komplicerat är det att avgöra om väggen är bärande?Nu när jag tänker på det så låter det rimligt.hur skulle annars vindsplanet vara stabiliserat(?)
 
Ok, förstår hur du menar nu. Vi har samma variant här. Den övre vinden brukar kunna kallas nockvind eller tuppvind.

Om det är bärande eller inte beror ju på takkonstruktionen men sannolikheten är nog väldigt stor. Om du tar bort panelen på kattvindssidan av väggen så borde du kunna se hur den är uppbyggd. Skulle gissa att det finns stöttor till takstolarna där.
 
Bifogar orginaleitningar om någon kan hjälpa till, har tyvärr ingen kunskap inom ämnet (vem vänder man sig till?) men går ju en snedslagen balk mellan kattvind o yttertak också. Men visst, rimligt att rätt mkt last ligger på den aktuella väggen

ImageUploadedByTapatalk1346440679.160192.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

ImageUploadedByTapatalk1346440083.886387.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
De snedslagna balkarna är ju takstolarnas stödben. Det är nog på dessa som den "yttre" panelen i kattvindarna sitter så de påverkas ju inte av den inre väggen. Är du osäker bör du kontakta en konstruktör eller i alla fall en snickare som förstår sig på den här typen av äldre takstol. Men en god gissning är ju att det sitter stöd för varje takstol i väggen, då kan ju ett rätt riskfritt alternativ vara att bara ta bort ytbeklädnaden på väggen och bygga garderober mellan takstolsstöden, som kanske sitter med ca cc 120 cm.
 
Bumpar denna gamla tråd, hur gick det tillslut? Är i precis samma tanke som du, vill bygga in garderober i kattvinden. Hur löste du det med luftspalter och isolering?
 
G Gurx skrev:
Bumpar denna gamla tråd, hur gick det tillslut? Är i precis samma tanke som du, vill bygga in garderober i kattvinden. Hur löste du det med luftspalter och isolering?
vi sprutisolerade med träspån/ecoisolering och fyllde upp facken. Har flyttat för länge sen men inte hört något från köparna så antar att det fortfarande funkar bra
 
Ok, du menar att ni isolerade väggar/snedtak först och sen byggde en garderob innanför det? Hur löste ni det med ventilationen? Som jag ser det så borde ju garderoben (före detta kattvinden) bli en del av boytan innanför och därmed klara sig med ventilation som finns i huset om du fattar hur jag menar?
 
Är också intresserad av svaret på sista inlägget där, är i liknande situation där jag har två kattvindar som verkar vara isolerade men inte tillräckligt så tänkte också bygga en innervägg och isolera den och använda vindpapp
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.