Vi vill öppna upp mellan kök och vardagsrum och stänga igen den befintliga ingången till vardagsrummet. Denna vägg är en bärande vägg och jag undrar lite vad man skall tänka på och hur vi skall gå till väga. Tror ni man behöver avlasta på något sätt där öppningen blir lite större?

Planritningen idag ser ut så här (vi har inte byggt upp väggen mellan sovrum och vardagsrum än):

3D-planritning av en lägenhet som visar befintlig struktur med kök, vardagsrum, sovrum och hall.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Den bärande väggen är den som löper längs med klädkamrarna. Vi vill göra en sådan här planlösning:

3D-planritning som visar en lägenhet med sovrum, vardagsrum, kök, hall och badrum, och den markerade bärande väggen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
Oj, inte kommit till skott än efter dryga 3 år ;)

När man tar bort bärande väggar så behöver man ha en balk längs taket som tar upp tyngden och fördelar ut den på "pelare" i vardera änden.

Gäller att BRF-styrelsen lämnar sitt tillstånd och att det inte går några vatten- eller elstammar genom klädkamrarna nu.
 
Haha, nä det är så mycket annat som kommit emellan. Bland annat så ska vi få köpa loss vinden ovanför oss och det har minst sagt tagit tid. Så det har gått vansinnigt långsamt framåt. Vi har ju inte vetat hur vi skulle göra då vindsprojektet dragit ut på tiden så. Men nu verkar det äntligen bli klart. Så planen är att ha sovrummet på vinden och det som är utmarkerat som sovrum på planritningen kommer så småningom att bli kontor/gästrum.

Så du menar att en balk behövs även om man inte ska ta ner hela väggen?

Tror inte det blir några problem för BRF styrelsen då andra medlemmar i föreningen gjort om till denna planlösning.
 
BirgitS
Normalt behövs det en balk men för att vara säker på hur det är i just er lägenhet och vilken dimension på balken som behövs är det nog så att en byggnadskonstruktör måste räkna på det.
 
Om det är fler i huset som har samma planlösning och gjort samma åtgärd kan du väl höra efter hur de har gjort som första steg? Både hur den tekniska lösningen är gjord och vilka tillstånd/lov som behövs. Det kan förstås finnas skillnader som gör att man inte rakt av kan göra precis likadant men du kommer en bit på vägen.
 
  • Gilla
Bob-TheBuilder och 1 till
  • Laddar…
Kan du markera med avvikande färg exakt vilken vägg det är som är bärande? För i ditt förslag har du ju tagit bort alla väggar, inte bara en liten bit?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.