Hej,

Vi bor i ett gammalt hus (sekelskifteshus) utanför detaljplanerat område och har idag både komplementbyggnader (ursprungligen gammalt grishus mm, nu garage/förråd) på ca 70kvm och en liten altan på 13kvm med skärmtak (attefall?)

Själva boningshuset är lite mer än 100 kvm. Vi funderar på att bygga ut, och tänkte då på attefallstillbyggnad... Men även om kommunen nog inte vet om altanen i dagsläget, så lär väl det uppdagas vid anmälan om attefallsåtgärd?

Om så är fallet så väljer ju vi hellre den nya tilltänkta attefallstillbyggnaden än existerande altan. Men hur går man tillväga? Ska vi gå direkt på och berätta för kommunen? Ska vi riva taket på altanen och sen ansöka? Ska vi inte säga något men bara ta med det på ritningar osv? Hur gör man?

Och om man då behöver "byta" attefallsåtgärd, kan man det? Och hur går det till?
 
Du får bygga 15 kvm skärmtak utan bygglov/attefall eller liknande så det är nog inga problem.
Har du lämnat in en bygganmälan på altan/skärmtak? Om inte så är det hur som helst ingen attefallsåtgärd.
 
jlind74 jlind74 skrev:
Du får bygga 15 kvm skärmtak utan bygglov/attefall eller liknande så det är nog inga problem.
Har du lämnat in en bygganmälan på altan/skärmtak? Om inte så är det hur som helst ingen attefallsåtgärd.
Ah okej, det är ju bra. Vart hittar jag information om det? Vi vet inte hur gammal altanen är men den finns inte med på flygfoton från 1965 så någon gång efter det. Så nej vi har inte lämnat in någon bygganmälan. Vi är relativt nyinflyttade.
 
Vi har inte lämnat in något alls utan försöker räkna ut om det kan gå som en attefallstillbyggnad med tanke på övriga byggnader.
 
Alla äldre byggnader som uppfördes innan det fanns krav på bygglov jämställs med byggnader som har bygglov. De påverkar alltså inte attefallsåtgärder.
 
jlind74 jlind74 skrev:
Börja med Boverket för info
[länk]
Grymt det stämde ju väldigt bra vid en snabb koll.
 
Någon som vet om komplement byggnaderna kan ställa till det för oss? Vad är egentligen skillnaden på en komplementbyggnad och en attefallsbyggnad?

Vi vill ju komma åt attefallstillbyggnad då vår tillbyggnad faller inom ramarna för det (vilket kommunen håller med om via mail utifrån en planritning).
 
BirgitS
Kan du i stället få bygglov för en tillbyggnad?
Det är ju bättre att få bygglov för så mycket som möjligt så att man den dag man inte kan få bygglov för något kan ta till en attefallstillbyggnad- och/eller -hus.
Grawen Grawen skrev:
Någon som vet om komplement byggnaderna kan ställa till det för oss?
Låter osannolikt när det gäller gamla byggnader och utanför detaljplan.
Grawen Grawen skrev:
Vad är egentligen skillnaden på en komplementbyggnad och en attefallsbyggnad?
De är delvis överlappande. Regler om attefallshus är ganska nya. En komplementbyggnad är en fristående byggnad som kompletterar bostadshuset på ett eller annat sätt.
 
  • Gilla
Miscela
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.